Teodor Chirica, Președinte onorific al ROMATOM, a fost ales Președinte al Forumului Atomic European („FORATOM”), prin decizia Adunării Generale FORATOM din 12 decembrie 2017. Încă din iunie 2016, domnia sa a deținut funcția de vice-președinte al FORATOM.
Expert în domeniul nuclear, cu o bogată experiență în management de proiect, Teodor Chirica a ocupat de-a lungul timpului poziții executive în cadrul companiilor românești și străine responsabile pentru implementarea de proiecte nucleare, precizează Romatom într-un comunicat.
Teodor Chirica este laureatul premiului energynomics pentru întreaga carieră din anul 2016
Teodor Chirica este membru al Comitetului Executiv al FORATOM începând din 2006, poziție din care a contribuit la promovarea tehnologiilor nucleare pe plan european, la elaborarea strategiilor și politicilor energetice europene, implicându-se ulterior în procesul de consultanță pentru realizarea strategiei energetice a României 2016-2030 cu perspectiva anului 2050, din perspectiva unui expert în industria nucleară. Din octombrie 2017, Teodor Chirica ocupă poziția de expert pe probleme de energetică nucleară/consilier al directorului general în cadrul SN Nuclearelectrica SA.
„Alegerea domnului Teodor Chirica în funcția de Președinte al Forumului Atomic European este o recunoaștere a experților români în industria nucleară, a profesionalismului și a dedicației care sunt recompensate pe măsură contribuției aduse”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica. „România este pe harta nucleară a Europei atât prin prisma proiectelor nucleare strategice absolut necesare țării noastre, dar și prin prisma specialiștilor români, un rezultat al unui îndelungat proces de pregătire, perfecționare și implicare zi de zi. Sunt convins de faptul că domnul Chirica va reprezenta o voce puternică, având în vedere recunoașterea statutului de expert la nivel european, în dialogul cu instituțiile europene, un promotor al energiei nucleare și al proiectelor de investiții și un liant între Europa Centrală și de Sud-Est și Bruxelles prin corelarea politicilor energetice în vederea asigurării independenței energetice și a siguranței în aprovizionare”, a adăugat Cosmin Ghiță.
FORATOM reprezintă organizația europeană a industriei nucleare, al cărei scop este susținerea programelor nucleare naționale, reprezentarea intereselor industriei nucleare în dialogul cu instituțiile legislative europene, furnizarea de informații, schimb de experiență și benchmarking în vederea alinierii și îmbunătățirii aspectelor legate de siguranță în aprovizionarea cu energie, securitate nucleară, competitivitate, managementul deșeurilor radioactive, protecția mediului, cercetare dezvoltare și informarea opiniei publice. FORATOM reprezintă peste 800 de companii din Europa care activează în domeniul nuclear și domenii conexe, printre care și cele peste 30 de companii membre ale ROMATOM.