Renovatio are în dezvoltare proiecte regenerabile de 2,000 MW în diverse stadii, în România, a declarat, pentru Energynomics, Alexandru Teodorescu, managing partner al companiei, explicând că creșterile de preț ale materiilor prime din toată lumea afectează și costul turbinelor eoliene sau al altor subansamble cu circa 10-20%.
”Suntem implicați în România în proiecte de 2.000 de MW, în diverse stadii de dezvoltare. Recent am obținut avizul tehnic de racordare pentru un parc eolian de circa 50 MW. Nu putem să estimăm care ar fi valoarea oficială a unei astfel de investiții, pentru că piața ne-a surprins și pe noi – fluctuează foarte mult prețul turbinelor, în primul rând, din cauza materiilor prime – oțel, cupru…Iar nici unul din producători nu poate oferi o cotație binding (stabilă) pe transport pentru mai mult de o lună. Deci, ce prețuri au pentru transport luna asta, probabil luna viitoare pot fi de două ori mai mari. Noi avem o idee de capex (costuri), de unde vrem să ajungem, nu doar în proiectul acesta, ci în toate proiectele pe care le avem, dar nu pot să avansez nici un fel de sume în momentul de față, fiindcă orice sumă aș avansa acum este foarte probabil ca peste o lună-două să nu mai fie valabilă”, a declarat Teodorescu pentru Energynomics.
El a explicat că noul parc eolian, de 49,8 MW, situat în Dobrogea, va fi construit și operat în regie proprie. ”În momentul de față, intenționăm să-l construim și să-l operăm noi”, a mai spus Teodorescu.
Materiile prime s-au scumpit de la începutul anului cu 20-30%. ”Problema este China, și în special oțelul. Creșterile au pornit din China, după care s-au rostogolit în toată Europa și toată lumea. Per total, prețurile materiilor prime au crescut cu 20-30%, iar prețul turbinei, între 10 și maximum 20% – dar mai aproape de 10%”, a adăugat el.