Acasă » Electricitate » Termocentrala Mintia a fost reconectată la reţea, în urma acordului privind restanțele

Termocentrala Mintia a fost reconectată la reţea, în urma acordului privind restanțele

19 aprilie 2018
Cogenerare
energynomics

Furnizarea gazului metan a fost reluată ieri după-amiază la Termocentrala Mintia, după ce între conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi reprezentanţii Transgaz s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte plata datoriei de 1,7 milioane lei pe care producătorul de energie electrică o are către compania de transport a gazelor.

“Plata datoriei către Transgaz se va face în două tranşe, în lunile aprilie şi mai, în paralel cu achitarea facturii curente. Am avut mare noroc că o instalaţie atât de veche de la termocentrala Mintia, cum este grupul energetic 2, a funcţionat fără probleme în aceste zile în care nu am avut gaz metan”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Potrivit liderului sindical, funcţionarea fără incidente a termocentralei Mintia a demonstrat importanţa experienţei şi a pregătirii profesionale avansate de care trebuie să dea dovadă angajaţii care lucrează în unităţile producătoare de energie electrică, astfel încât să nu fie afectată securitatea în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional.

“În balanţa funcţionării fără probleme a termocentralei a cântărit foarte mult experienţa şi profesionalismul salariaţilor de la Mintia, ceea ce ne demonstrează că este nevoie de continuitate la acest producător de energie electrică pentru a garanta securitatea Sistemului Energetic Naţional. De asemenea, aprovizionarea ritmică cu cărbune din Valea Jiului a contat foarte mult în funcţionarea fără evenimente a termocentralei Mintia”, a completat Iştoc.

Conform sindicaliştilor, pentru prima dată în istoria sa, Termocentrala Mintia a rămas fără gaz metan aproape 48 de ore din cauza unei datorii de 1,7 milioane de lei la Transgaz. În acest timp, centrala a funcţionat doar pe cărbune, cu un singur cazan de abur din cele două ale grupului energetic numărul 2.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) asigură 5% din totalul producţiei naţionale de energie, fiind cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a ţării.

Din cadrul CEH fac parte minele de huilă Livezeni, Lonea, Lupeni şi Vulcan, împreună cu termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *