Comisia Europeană a publicat, joi, noul set de reguli mai stricte pentru cele mai poluante centrale energetice din Uniune, inclusiv multe centrale electrice mari pe bază de cărbune, oferindu-le patru ani pentru a atinge standardele de emisii mai scăzute. Decizia a fost aprobată de statele membre în aprilie și a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că a intrat în vigoare oficial.
Noile standarde includ reguli mai stricte pentru emisiile de oxizi de azot (NOx), dioxid de sulf (SO2), mercur și pulberi în suspensie. Aceste substanțe toxice sunt puse în legătură cu o serie de aspecte legate de sănătate și mediu, inclusiv apariția astmului la copii și poluarea aerului și apei din Europa.
Combustibilii care fac obiectul deciziei includ combustibilii solizi, precum cărbunele sau lignitul, biomasa, combustibilii lichizi, gazele, combustibilii și deșeurile industriale, cu excepția deșeurilor municipale mixte.
Termocentralele au ajuns la peste 40% din producția de energie
Multe dintre centralele pe cărbune din România, Bulgaria și Polonia încă mai speră la o perioadă de tranziție și la reguli mai puțin stricte. Sorin Boza, director executiv al CE Oltenia (România), a declarat recent într-o conferință de presă organizată de energynomics.ro că în locul limitelor nominale de substanțe toxice menționate în reglementările UE ar fi mai potrivită o formulă care să țină seama de eficiența în producerea energiei pe care o are fiecare tip de resursă energetică primară.
În Bulgaria, Ministerul Energiei a estimat că prețul energiei electrice produsă de cea mai mare centrală electrică pe bază de cărbune a țării – centrala de stat Maritsa East 2 – ar trebui să crească cu 27%, pentru ca această unitate pe bază de lignit (1450 MW) să atingă țintele mai stricte privind emisiile de dioxid de sulf.
În plus, societatea Maritsa East 2 estimează că trebuie să investească cel puțin 600 de milioane de leva (aproximativ 300 de milioane de euro) pentru a respecta noile praguri pentru nivelurile de emisii de SO2 și NOx, scrie publics.bg.
Dezvoltarea energiei regenerabile din SUA a contribuit la prevenirea a mii de decese
„Aceste noi cerințe vor contribui la accelerarea tranziției energetice, pentru că vor conduce la închiderea celor mai poluante centrale electrice. Nu mai este timp de pierdut, este de datoria autorităților naționale să decidă cât de mult își doresc să reducă poluarea; normele europene reprezintă doar o plasă de siguranță care stabilește acțiunea minimă necesară”, a declarat Christian Schaible, directorul Biroului European de Mediu, o rețea de organizații care militează pentru protecția mediului.
Un raport al Biroului publicat anul trecut aprecia că noile norme au potențialul de a preveni anual 20.000 de decese premature provocate de cărbune. Deoarece noile standarde se aplică nu numai la centralele de cărbune, ci la toate termocentralele mari din Uniune, beneficiile potențiale pentru sănătate și mediu vor fi și mai semnificative, consideră EEB.