Acasă » Electricitate » Tesla are un rival serios în cursa pentru stocarea energiei: Imergy

Tesla are un rival serios în cursa pentru stocarea energiei: Imergy

29 mai 2015
Electricitate
Bogdan Tudorache

În prezent, toate titlurile despre stocarea energiei par să se concentreze pe sistemele Powerwall litiu-ion ale Tesla, și, într-adevăr, compania a făcut progrese semnificative în acest sens. Dar asta nu înseamnă că s-a sfârşit cursa pe segmentul stocării. Companii mari, cum ar fi BYD (care intenționează să deschidă cel puțin o uzină de mari dimensiuni), Samsung (care vinde baterii pentru BMW și alte companii de automobile) și LG Chem avansează cu produsele lor litiu ion. Și chiar şi unele start-up-uri au facut progrese semnificative în avansul tehnologiilor de stocare, scrie Forbes.com.

Unul dintre aceste start-up-uri este Imergy, care produce o baterie pe bază de reducere-oxidare (redox) a vanadiului. Deşi vanadiul este scump, Imergy recurge la cenușa recuperată sau la produsul secundar rezultat în urma arderii zgurii în timpul procesului de fabricare a oțelului. Astfel, compania plăteşte aproximativ jumătate din prețul vanadiului de pe piața liberă, metal ce poate fi reciclat la 98,5% puritate.

Bateriile de fluxuri redox sunt foarte diferite faţă de cele litiu ion. În timp ce tehnologia litiu ion foloseşte o formă solidă, și este turnat în celule, baterii de flux redox utilizează lichide cu electroliţi. Aceştia pot fi regăsiţi în diverse substanţe (inclusiv fier-crom, zinc-brom și combinații de zinc-fier).

Spre deosebire de litiu-ion, caz în care există un raport fix de energie (kWh) – kilowattoră per capacitate (kilowați – kW), bateriile cu flux redox permit intensificarea raportului energie- capacitate prin simpla adăugare a multor rezervoare de electroliți.

Aşadar, în aplicaţiile unde e nevoie de mai multă energie, precum și în cazul în care greutatea și volumul nu reprezintă o limitare, (baterii litiu-ion sunt dense și pot reţine o putere mai mare într-un volum mic, motiv pentru care acestea sunt utilizate în vehicule) bateriile redox reprezintă o opțiune viabilă. Produsul are de asemenea o durată lungă de viaţă, cicluri mari de încărcare-folosire, precum şi capacitatea de a „trăi” timp de mai multe cicluri faţă de litiu-ion.

În ceea ce privește chimia însăși, Imergy a ales vanadiul din mai multe motive. Teoretic, durata de viaţă este infinită în interiorul bateriei, pentru că nu există nici o contaminare încrucișată de produse chimice – o caracteristică care poate să apară în alte combinaţii biochimice de redox. Vanadiul este, de asemenea, un activ scump. CEO-ul Bill Watkins spune că după 20 de ani de utilizare, vanadiul poate fi scos din baterie și reutilizat. Și din moment ce reprezintă aproximativ 40% din valoarea totală a sistemului, poate fi luat în calcul ca o garanție bancară.

Imergy a petrecut ultimii ani testându-şi produsele în medii deșertice din India, în industria telecomunicațiilor. Și chiar dacă tehnologia este probată, Imergy a făcut recent unele modificări semnificative. Compania a reproiectat întreaga platformă de produse pentru a răspunde mai bine unor oportunități diverse pe pieţele globale, considerând că poate vinde în cantităţi mari şi cu costuri reduse, o condiție esențială pentru profitabilitatea viitoare.

În urma retehnologizării, Imergy are acum trei produse noi. Prima baterie are 5 kW DC-singurul sistem ce oferă până la 30 kWh (va avea nevoie de un invertor pentru aplicaţii în sectorul rezidențial). În sectorul de mijloc, Imergy a realizat o un acumulator de 30 kW, de până la 200 kWh, produs pentru microreţele. În cele din urmă, pe segmentul industrial, a construit o baterie de 250 kW (cu până la 1 megawatt oră- MWh) special pentru pentru aplicații comerciale și industriale mari.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *