Grupul german de tehnologie Siemens își asumă toate cerințele legate de tranziția energetică și pregătește investiții ”copleșitoare” în dezvoltarea de hardware și software, precum și în agregarea soluțiilor digitale într-un concept unic care va deservi piața mondială. Cu toate acestea, planurile Europei de a deveni un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon ridică mari provocări tehnice care nu trebuie subestimate.
”Siemens își asumă toate aceste cerințe și investește copleșitor de mult pentru a se redefini ca structură și pentru a consolida noua strategie inclusă în conceptul Siemens Xcelerator, adică un portofoliu de produse actual și în continuă dezvoltare de hardware și software, de digitalizare, IoT-ready. Acesta presupune o rețea puternică de parteneri care să construiască pe baza soluțiilor Siemens și care să le facă disponibile, standardizate, as-a-service într-un market place cu accesibilitate globală”, a declarat Andrei Secelean, Head of Smart Infrastructure la Siemens România, cu ocazia conferinței DigitALL 2023, organizate de Energynomics.
Până în 2050, numărul locuitorilor planetei va crește la 10 miliarde, iar două treimi din aceștia vor locui în zone urbane, petrecându-și 90% din timp în clădiri. Clădirile consumă aproximativ 40% din totalul energiei iar în prezent 75% dintre acestea sunt ”absolut total ineficiente„ din punct de vedere energetic.
Totodată, sursele de energie distribuite vor crește de șapte ori până în 2030, cu 35 de milioane de astfel de surse adăugate anual la rețeaua electrică. Acest avans va duce la creșterea riscului de blackout deoarece actuala rețea nu a fost configurată pentru un astfel de consum. Nu în ultimul rând, 60% din mașinile de pasageri care vor fi vândute până în 2040 vor fi electrice, iar acest lucru va pune o presiune suplimentară pe rețeaua electrică.
”Doar în Germania cheltuielile cu gestionarea congestiei au crescut de zece ori în ultimii zece ani, până la 2,3 miliarde de euro, iar în acești zece ani nu a existat această curbă ascendentă de surse de energie distribuită”, a spus Secelean.
Pentru atingerea obiectivelor asumate, este nevoie de inovație, de noi aplicații deschise peste care să se poată construi altele, dar și de noi modele de business-as-a-service.
Astfel, rolul companiilor de utilități se va schimba profund și ele vor trebui să fie mult mai active și să contribuie la stabilizarea sistemului. De altfel, obiectivele de decarbonare a industriei, pentru atingerea țintelor din Green Deal, presupun electrificarea tuturor sectoarelor de activitate, ceea ce va duce la dublarea cererii de electricitate și chiar la o triplare a ei în momentele de vârf.
”Acum am putea spune că în rețeaua de joasă tensiune a distribuitorilor luminile sunt cam stinse. Nu există o transparență consistentă, iar integrarea acestor noi surse [regenerabile și distribuite, n.e.] se face acolo. Nu e nevoie să fim specialiști pentru a realiza că e nevoie de foarte mari investiții în generarea energiei verzi, în infrastructura de transport și distribuție așa cum o știm noi, suplimentate de investiții consistente în software și digitalizarea rețelelor pentru a putea gestiona această complexitate a unei rețele puternic descentralizate, cu foarte mulți prosumatori, cu fluxuri bidirecționale și cu o generare și un consum imprevizibile”, a adăugat Secelean.
Potrivit lui Secelean, Siemens România, organizație cu aproape 2.400 de angajați, intenționează să își extindă echipa și este în căutare de specialiști în electrificarea și automatizarea sectorului energetic.
Conferința DigitALL 2023 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri Eaton Electric, Huawei, NextGen, Schneider Electric, Siemens.