Tomasz Wolanowski a devenit Country Manager al ABB pentru România și Republica Moldova în toamna anului trecut. Wolanowski găsește România surprinzător de frumoasă, având o mulțime de similitudini cu Polonia. Dar, în timp ce România a fost lovită puternic de criză, Polonia s-a bucurat de o perioadă mai lină pe parcursul perioadei 2008 – 2013, deoarece a implementat reforma economică mai devreme. Și încă există multe de făcut în strategia, infrastructura și planificarea resurselor la nivel local, spune el, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru energynomics.ro.
###author###
Care sunt provocările noii poziții in calitatea de Country Manager al ABB pentru România? Cum ați primit propunerea de a veni în România?
Mi-am început cariera la ABB în 1994 și apoi am ocupat diferite poziții, mai ales în vânzări, dar în ultimii șase ani am fost responsabil de vânzările ABB în Polonia pentru divizia de produse energetice, pentru toate produsele de peste 1 KV, și după aceea am coordonat activitățile de vânzări la nivel de țară pentru toate entitățile ABB.
Aceasta este prima mea misiune internațională pentru ABB, în afară de o scurtă experiență de șase luni în Suedia, în 1996.
În ABB, ca și în multe alte companii, experiența internațională este bine percepută, și de aceea am venit în România, pentru a avea această experiență, și să caut altceva decât țara mea de origine, unde mi-am petrecut viața profesională.
M-am mutat în România în octombrie 2013, în timp ce familia mea s-a mutat aici din luna februarie.
Prima sarcină pe care trebuie să o efectuez aici este de a cunoaște bine piața și țara. Am încercat să înțeleg structura sectorului energetic și principalii jucători din industrie, apoi canalele noastre de vânzări, clienți, concurenți, modul de abordare a pieței. De asemenea, la nivel operațional, cea mai mare provocare a fost și încă este colectarea de numerar. Avem încă un nivel relativ ridicat de creanțe restante de la clienții noștri terți și cred că aceasta este o provocare generală pentru țară. Am participat la mai multe seminarii, nu numai în domeniul nostru, dar și cu privire la sectorul bancar, și cred că aceasta este principala provocare pentru România. Cred că, pentru a îmbunătăți situația, trebuie să existe o schimbare a legislației, și, de asemenea, să se implementeze cele mai bune practici de către societățile controlate de guvern.
Vedem în continuare cazuri în care companiile de stat nu plătesc la timp, contractul pentru proiect este executat, iar apoi există o întârziere a plății…
Care este perspectiva pe termen mediu?
Ca perspectivă pe termen mediu, cred ca e bine că România înregistrează o creștere mare a PIB-ului.