O mare majoritate a germanilor continuă să sprijine, în general, tranziția energetică, dar există o frustrare din ce în ce mai mare cu privire la modul de implementare a acesteia, potrivit unui nou sondaj. Cercetările efectuate de Institutul de Studii pentru Dezvoltare Durabilă (IASS), Fundația 100% în Regenerabile și Fundația Innogy pentru energie și societate au constatat că ponderea persoanelor care consideră proiectul-reper ca fiind prea scump a crescut cu trei puncte procentuale, la 78%, față de 2018, în toamna anului 2019. Circa 66 la sută au spus că este haotic (mai mult cu circa șase puncte procentuale), 56 la sută l-au caracterizat ca fiind injust (mai mult cu 5%) și 51 la sută ca elitist (mai mult cu 4%), potrivit Clean Energy Wire.
„Este extrem de surprinzător faptul că discrepanța dintre aprobarea generală a obiectivelor de tranziție energetică pe de o parte și evaluarea implementării sale pe de altă parte este atât de clară și a crescut chiar de-a lungul anilor”, a spus directorul științific al IASS, Ortwin Renn.
„Foarte rar experimentăm ceva comparabil în sondaje. Singura noastră explicație este faptul că există o pierdere din ce în ce mai mare de încredere în politicieni”.
În schimb, sprijinul general pentru obiectivele tranziției energetice a crescut ușor. Ponderea oamenilor care au fost de acord cu afirmația „Tranziția energetică este o sarcină comună la care toți cei din societate, inclusiv eu, ar trebui să contribuie” a crescut cu două puncte, până la 82 la sută.