Acasă » Electricitate » Totalul investiţiilor în sectorul energiei electrice pentru perioada 2019-2030, estimat la circa 14 mld. euro

Totalul investiţiilor în sectorul energiei electrice pentru perioada 2019-2030, estimat la circa 14 mld. euro

13 august 2019
Distribuţie
energynomics

Totalul investiţiilor necesare în sectorul energiei electrice pentru perioada 2019-2030 este de circa 14 miliarde euro, pentru reţele electrice fiind estimate investiţii de aproximativ 500 milioane euro anual până în 2030, conform proiectului „Strategiei energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050”, publicată de ministerul de resort.

Costurile pentru reţele electrice includ proiectele de interconectare şi de dezvoltare a reţelei prevăzute în Planul de Dezvoltare al Transelectrica pentru 2016-2025 şi continuarea acestuia până în 2030, precum şi nivelul estimat al investiţiilor în reţele de distribuţie. Investiţiile includ echipamente şi tehnologii ce fac tranziţia către „reţelele inteligente” cu comunicare bidirecţională, cu gestiune eficace şi cu flexibilitate mai mare în operare, potrivit Agerpres.

„Este estimat şi costul dezvoltării treptate a producţiei distribuite a energiei electrice, cu impact în special la nivelul reţelelor de distribuţie. Astfel de investiţii nu sunt de natură să crească nivelul tarifelor de reţea”, se menţionează în proiect.

Conform proiectului Strategiei Energetice, o analiză a tuturor cheltuielilor de capital previzionate în domeniul transportului de energie electrică, al transportului de gaze, al stocării, al interconectărilor de alimentare cu petrol, al reţelelor de carbon şi al potenţialelor facilităţi „power-to-gas- grid injections” evidenţiază o cheltuială totală de 229 miliarde de euro în decada 2021-2030 în zona UE 28. Aceasta se adaugă la investiţiile de infrastructură în valoare de 67 miliarde de euro, care sunt încă în aşteptare pentru punere în funcţiune până în 2020.

1 thoughts on “Totalul investiţiilor în sectorul energiei electrice pentru perioada 2019-2030, estimat la circa 14 mld. euro”

  1. Specialistii din ME,poate fac un efort si ne spun si noua celor care nu cunoastem, de unde se asigura fondurile financiare si cand ? asta pentru simplul motiv ca gr.3-4 Cernavoda asteapta de 19 ani o decizie iar grupul energetic nou de la Rovinari ,asterapta de 12 ani o decizie.De celelante investitii nu mai intreb ca sunt gandite inainte de anul 1990 si au ramas la nivelul de gandire.Tatal meu ia asteptat de americani si a murit in inchisorile comuniste.Noi asteptam oare finantatorii straini sa ne rezolve problemele energetice ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *