Trading-ul clasic de energie trece printr-o transformare semnificativă odată cu integrarea soluțiilor de trading automatizat, care includ și componente de inteligență artificială (AI), a declarat Cristian Vețeanu, Director CESA Energy Leader for Strategy and Transactions, cu ocazia conferinței “Piața de energie – realitățile anului 2025”.
„De un an de când folosim astfel de soluții, am observat rezultate foarte bune. Motivul pentru care AI poate prezice mai bine decât un trader uman este greu de explicat. Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că AI nu gândește ca un om”, a spus Vețeanu. “Analizează în egală măsură și horoscopul, și prognoza meteo, și știrile din ziare de cancan, orice îi este dat. Analizează și caută corelații spre deosebire de gândirea unui trader, care era orientată doar spre anumite știri, anumite elemente tehnice de ajustare, un anumit mecanism de funcționare a pieței și care dă aceste erori.”
Potrivit acestuia, inteligența artificială se dovedește deosebit de eficientă în piețele volatile, care nu mai funcționează conform regulilor tradiționale. Pe măsură ce piața de energie evoluează, el preconizează apariția unor noi tipuri de traderi care vor utiliza soluții de stocare a energiei, mai ales în contextul integrării piețelor intra-day la nivel regional.
„Acești traderi vor putea realiza tranzacții cross-border și vor avea capacitatea de a influența prețul energiei prin modul în care folosesc bateriile. Un astfel de tip de trading nu a existat până acum”, a adăugat Vețeanu.
În acest context, Cristian Vețeanu a detaliat principalele tipuri de trading care au început să capete relevanță pe piața energetică:
Primul tip este trader-ul care activează în spatele unor active de producție. Acesta gestionează trading-ul pentru parcuri eoliene, fotovoltaice sau mixuri de producție, având ca obiectiv principal optimizarea profilului de producție în raport cu cererea din piață. „Trader-ul de active de producție trebuie să își echilibreze cât mai eficient energia pe piață pentru a evita costurile ridicate ale pieței de echilibrare”, a explicat Vețeanu.
Un alt tip de trader este cel care operează din perspectiva consumatorilor. În ultimii ani, marii consumatori industriali au început să-și creeze propriile echipe de trading, obținând chiar licențe de furnizare pentru a reduce impactul reglementărilor și al volatilității pieței. „Companiile mari, din sectorul metalurgic, al materialelor de construcții sau telecom, au constatat că, prin gestionarea directă a achizițiilor de energie, pot obține condiții mai avantajoase decât cele oferite de furnizorii tradiționali”, a menționat Vețeanu.
O a treia categorie este trader-ul de spread, care funcționează pe modelul clasic de matching între cerere și ofertă, dar care se confruntă cu o schimbare profundă datorată automatizării și utilizării inteligenței artificiale. „AI-ul nu mai analizează doar date fundamentale și tehnice, ci integrează și informații din surse neconvenționale, cum ar fi prognozele meteo sau chiar articole din presa generalistă, pentru a detecta corelații neidentificate anterior de traderii umani”, a explicat acesta.
Un model emergent este trader-ul de back-up de soluții de stocare. Acești traderi se bazează pe active de stocare, precum bateriile, pentru a maximiza profitul prin tranzacții intra-day și cross-border. „Traderii care utilizează baterii pot influența prețurile pieței prin momentul în care aleg să injecteze sau să rețină energia, aducând un nou nivel de lichiditate pe piață”, a precizat Vețeanu.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN VEȚEANU
În fine, există și trader-ul tradițional asociat furnizorilor, care își optimizează pozițiile de achiziție și vânzare în funcție de cererea și oferta portofoliului propriu. „Acest tip de trading este în continuare relevant, dar evoluează rapid, fiind influențat de noile tehnologii și de transformarea pieței”, a mai spus Vețeanu.
Prin aceste noi modele de trading, piața de energie devine din ce în ce mai sofisticată, iar inteligența artificială joacă un rol tot mai important în optimizarea tranzacțiilor și reducerea riscurilor asociate volatilității. “Pot spune că nu mi-ar plăcea să fiu un trader astăzi, dar cred că mi-ar plăcea foarte mult să fiu un trader în anii următori”, a conchis Cristian Vețeanu.
Conferința “Piața de energie – realitățile anului 2025” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Alive Capital, Elektra Renewable Support, Enevo Group, Hidroelectrica, Nano Energies. Software Media WEBUS 4 ENERGY, Think Blu Solution.