Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a înregistrat în 2022 un profit net de 529,16 milioane lei, în creştere semnificativă raportat la cel din anul anterior, de 0,45 milioane lei, conform datelor financiare preliminare, neauditate, transmise, luni, Bursei de Valori Bucureşti.
„Rezultatul net preliminar la sfârşitul anului 2022 a înregistrat o apreciere comparativ cu anul precedent atât pe fondul creşterii prețului unitar al energiei electrice, cât şi a deficitului de energie electrică existent în toată Uniunea Europeană, fapt ce a condus la înregistrarea de venituri mai mari din alocarea capacității din interconexiune, concomitent cu aplicarea noilor reglementări cu privire la acoperirea costurilor nete cu CPT (consum propriu tehnologic – n. r.)”, se menționează în raport, conform Agerpres.
Veniturile totale operaționale realizate în 2022 au înregistrat o creştere cu 67% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 6,286 miliarde, față de 3,756 miliarde lei în 2021.
Cheltuielile totale operaționale (inclusiv amortizare) s-au majorat cu 51%, ajungând la 5,662 miliarde lei, comparativ cu 3,745 miliarde lei în 2021.
Pe zona principală a activităților de bază s-a înregistrat o apreciere cu 77% a veniturilor (care a depăşit creşterea de 29% a cheltuielilor operaționale inclusiv amortizarea) comparativ cu anul precedent. Creşterea a fost determinată în principal de veniturile din transport, înregistrarea de venituri mai mari din alocarea capacității din interconexiune, concomitent cu aplicarea noilor reglementări cu privire la acoperirea costurilor nete cu CPT, pe fondul creşterii prețului unitar al energiei electrice, cât şi a deficitului de energie electrică existent în toată Uniunea Europeană.
Gradul de realizare a programului de investiții la 31 decembrie 2022 era de 97,5%. Planul de investiții al companiei pentru următorii 10 ani include un program complex de investiții, care urmăreşte consolidarea securității energetice, digitalizarea şi implementarea conceptului SMART GRID, ceea ce va genera, pe de o parte, creşterea capacității de integrare a energiei regenerabile în sistem şi pe de altă parte creşterea capacității de interconexiune.