Transelectrica a atacat în instanţă majorarea capitalului social al filialei sale Smart SA, de la finele anului trecut. Surse din Transelectrica SA susţin că acţiunea în instanţă a fost iniţiată pentru că majorarea cu aport în natură a capitalului Smart s-ar fi făcut doar în baza deciziei Consiliului de Administraţie a filialei transportatorului naţional de electricitate şi nu în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor.
Se pare că administratorii Smart nu ar fi convocat AGA şi au ignorat şi faptul că, la data la care au decis majorarea capitalului, acţionarul majoritar al Transelectrica nu mai era Secretariatul General al Guvernului, ci Ministerul Economiei, conform Bursa. În raportul publicat pe BVB, Transelectrica nu precizează motivul pentru care a formulat acţiunea în instanţă.
Compania precizează că operaţiunea a avut în vedere obligaţia de majorare a capitalului social cu valoarea terenurilor din patrimoniul Smart SA, pentru care s-au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate, cu emiterea de acţiuni în favoarea statului român. Structura acţionariatului filialei Smart – SA la 30.12.2014, este formată din Transelectrica SA – cu circa 70% din acţiuni şi statul român prin Secretariatul General al Guvernului – cu aproape 30%.