Acasă » Electricitate » Transelectrica planifică investiții masive în rețeaua de transport și interconectare

Transelectrica planifică investiții masive în rețeaua de transport și interconectare

19 mai 2023
Electricitate
energynomics

Planul de Dezvoltare al Transelectrica pe următorii 10 ani prevede o alocare bugetară de aproape 2 miliarde de euro. Scopul principal al acestui plan este de a asigura creșterea siguranței în alimentare cu energie electrică, iar o parte importantă a fondurilor va fi dedicată dezvoltării de noi linii electrice aeriene pentru a integra energia regenerabilă.

Bogdan Toncescu, membru al Directoratului Transelectrica, a vorbit în detaliu despre planurile de investiții și proiectele ale companiei pentru perioada 2025-2030 în cadrul evenimentului „Romanian Solar Summit 2023”, organizat de publicația Govnet. Planurile vizează dezvoltarea rețelei de transport, extinderea capacităților de interconexiune și integrarea centralelor electrice solare pentru a produce mai multă energie regenerabilă.

Bogdan Toncescu a menționat că începând cu anul 2021, pe site-ul Transelectrica, există o hartă interactivă care arată capacitatea de integrare a energiei noi în diferite regiuni din țară. În prezent, există două zone în România, Dobrogea și Banat, care nu pot primi energie suplimentară. Din acest motiv, investițiile Transelectrica se concentrează pe dezvoltarea capacității de integrare în aceste zone. Până în 2025, compania își propune să adauge la capacitatea existentă 2.000 de MW în Dobrogea și cel puțin 500 de MW în Banat. “Până în anul 2030, aceste capacități se vor dubla. Avem proiecte avansate aflate deja în execuție, care se vor finaliza până la sfârșitul anului 2025, iar multe dintre ele cu orizontul de timp 2027-2030 sunt deja în proceduri de licitație sau urmează a fi scoase la licitație”, a precizat Toncescu.

Transelectrica are contracte de finanțare semnate în valoare de 424 de milioane de euro prin Fondul pentru Modernizare și intenționează să depună noi aplicații pentru proiecte ce vor beneficia de finanțare din același fond.

Un alt aspect important este dezvoltarea capacităților de interconexiune, cu o țintă de creștere a capacității de la 3.000 de MW în prezent, la 7.000 de MW până în 2030.

Pe lângă aceste obiective, planurile investiționale includ și proiecte unice pentru România, cum ar fi cablul submarin de interconectare a României cu Georgia și Azerbaidjan și un cablu subteran care va asigura legătura între Marea Neagră și granița cu Ungaria, facilitând evacuarea energiei produse în România către Europa Centrală.

În ceea ce privește integrarea energiei regenerabile, Transelectrica a primit anul trecut cereri pentru aproximativ 45.000 de MW provenind din surse solare și eoliene. Bogdan Toncescu a subliniat că au fost emise avize tehnice de racordare (ATR) pentru 4.500 de MW și că în prezent există aproximativ 3.000 de MW pentru care au fost încheiate contracte de racordare, inclusiv 400 de MW gestionate de Transelectrica. În ceea ce privește avizele tehnice de racordare emise, acestea se ridică la aproximativ 7.000 de MW, dintre care 4.000 de MW sunt în responsabilitatea Transelectrica. În etapa studiilor de soluție, care implică proiecte pentru care urmează să fie emise avize tehnice de racordare, se estimează un potențial de 6.000 de MW. Astfel, în prezent, se discută despre aproximativ 16.000 de MW în ceea ce privește contractele de racordare, avizele și studiile de soluție. Este important de menționat că, până în prezent, Transelectrica nu a avut niciun ATR expirat.

Referindu-se la capacitatea actuală a rețelei, fără a lua în considerare proiectele de dezvoltare menționate anterior, Toncescu a spus că există o capacitate suplimentară de 11.000 de MW care poate fi integrată. Prin urmare, având în vedere capacitatea existentă în acest moment, proiectele în curs de dezvoltare și numărul de MW pentru care există deja proiecte depuse la Transelectrica, integrarea energiei regenerabile poate fi realizată fără probleme, consideră oficialul citat. “Pentru viitorul apropiat, avem în vedere facilitarea întregului proces de obținere a unui ATR într-un sistem digitalizat și transparent”, a mai declarat Bogdan Toncescu.

1 thoughts on “Transelectrica planifică investiții masive în rețeaua de transport și interconectare”

  1. Marius Iulian Costache

    Lăsând la o parte că energia electrică nu este ”evacuată” ci, eventual exportată către Europa Centrală, mă bucur nespus pentru această știre. O așteptam de foarte mult timp. Felicitări celor de la Transelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *