Transelectrica a comunicat acționarilor realizarea unui profit net de 65 de milioane de lei în primele 9 luni ale anului 2017, un nivel cu 69% mai mic față de cel din intervalul echivalent al anului 2016.
Rezultatele în scădere față de aceeași perioadă a anului precedent au fost determinate atât de scăderea profitului din activitățile cu profit permis (pe fondul reducerii cu circa 10% a tarifului de transport față de aceeași perioadă a anului trecut), cât mai ales de înregistrarea unei pierderi de 66 de milioane de lei (EBIT) corespunzătoare activităților derulate în baza unui model de reglementare profit zero, explică Transelectrica. Astfel, pe fondul unei creșteri de 3% a cantităților tarifate, până la 40,51 de TWh, veniturile din activitatea de transport s-au redus cu 7%, la 794 de milioane de lei.
„Rezultatele financiare nefavorabile pe care le-am înregistrat la 9 luni sunt datorate unui complex de cauze care au la bază în primul rând prognozele nerealiste care au permis realizarea unui profit foarte mare în ultima perioadă. Astfel, s-a ajuns la scăderea tarifelor de transport și de sistem cu 20% de la 1 iulie 2017. Pierderile generate de scăderea tarifului serviciilor tehnologice de sistem pe fondul creșterii prețurilor de achiziție a energiei electrice pe piața angro pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în rețeaua de transport au crescut într-un ritm accelerat, ajungând să fie depășită în doar 3 luni prognoza pentru 12 luni. Alături de ceilalți membri ai Directoratului îmi doresc să transformăm Transelectrica într-o companie sustenabilă pe termen lung, și nu într-o companie care realizează profituri mari pe termen scurt. Și eu cred că un operator de transport și de sistem care este responsabil de securitatea energetică a României trebuie să fie o companie care să dea acel randament pe care i-l permite reglementarea. Nici mai mult, nici mai puțin. Subliniez faptul că principala preocupare a Transelectrica este siguranța Sistemului Energetic Național și avem un plan consistent de investiții pentru următoarea perioadă menit să contribuie la îndeplinirea acestui obiectiv”, a declarat Corina Popescu, Director General Executiv al Transelectrica.
Datele Transelectrica arată că în primele nouă luni din 2017 consumul de electricitate a crescut cu 3% (42,1 TWh), producția a urcat cu 0,7%, iar exporturile au scăzut cu 13%, la 4,5 TWh.
În ceea ce privește investițiile, Transelectrica a semnat în primele 9 luni ale anului noi contracte de investiții cu o valoare cumulată de 135 de milioane de lei, cheltuielile de investiții au însumat 127 de milioane, iar 100 de milioane lei – active imobilizate noi.