Operatorul național Transelectrica se pregătește pentru a primi în rețea noul val al regenerabilelor, a afirmat George Vișan, Directorul diviziei Piețe energetice în cadrul companiei, la Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.
”Contextul este clar: penetrarea puternică a resurselor energetice regenerabile și diminuarea drastică a resurselor clasice care asigurau o stabilitate a sistemului. Sistemul energetic european interconectat trebuie să asigure sustenabilitatea, stabilitatea și adecvanța. Ne putem trezi – sigur, fiecare având interese proprii – că în lipsa acestei conectivități am putea avea în anumite zone pur și simplu black-out-uri sau lipsa energiei electrice. Din punct de vedere al potențialului eolian, România este limitată la numite zone și gândiți-vă la ce ar fi dacă nu am fi puternic interconectați din punct de vedere energetic cu statele membre, toate statele europene”, a spus George Vișan.
El a explicat că nevoia de adecvanță vine cu posibilități diferite de adaptare a rețelei, în funcție de resurse.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GEORGE VIȘAN
”Am găsit soluții: am definit niște zone de ofertare astfel încât să se elimine congestiile. Am definit niște regiuni de calcul al capacităților, care există deja din 2015, iar această strategie de trecere masivă spre regenerabile este pusă în lucru de câțiva ani. De doi-trei ani avem definite niște regiuni de operare a sistemului energetic, iar în toată zona de la Oceanul Atlantic și până la Marea Neagră avem regiunea Continental Europe, din care face parte și România. Aceste regiuni vor fi coordonate de niște centre regionale aflate la Munchen și Bruxelles. Împreună cu domniile-voastre va trebui să construim standarde de cerințe de sistem pentru ca această energie regenerabilă să poate fi adecvată la cerințele de stabilitate ale sistemului energetic cuplat la nivel european”, a explicat el.
Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.