Transelectrica va angaja o casă de avocatură care să reprezinte compania într-un litigiu cu Comisia Europeană, în domeniul concurenţei.
Serviciile de consultanţă, de asistenţă sau reprezentare în domeniul litigiilor internaţionale sunt necesare pentru etapa de audieri la Bruxelles şi toate acţiunile ulterioare în cazul antitrust
al Direcţiei Generale Concurenţă a CE, conform Transelectrica. În decembrie 2012, Comisia Europeană a început o investigaţie privind abuzul de poziţie dominantă împotriva OPCOM şi a Transelectrica, acţionarul unic al bursei de energie, suspectând cele două entităţi că discriminează participanţii la piaţă pentru că îi obligă să fie înregistraţi în scopuri de TVA în România.
„Această cerinţă reprezintă o discriminare împotriva comercianţilor străini şi restrânge concurenţa (…) Practica comercială a OPCOM duce la creşterea costurilor pentru comercianţii străini care desfăşoară activitate pe bursa energiei din România şi îi descurajează să intre pe piaţa angro de energie electrică din România. Aceasta reduce lichiditatea şi eficienţa pieţelor de energie electrică”, apreciau reprezentanţii CE într-un comunicat transmis la finele lunii mai.
Directoratul Transelectrica va fi mandatat să semneze contractul cu casa de avocatură, iar subiectul va fi discutat la 6 noiembrie de acţionarii companiei.
De asemenea, Transelectrica vrea are nevoie de servicii juridice într-un proces care vizează îndeplinirea unor măsuri dispuse de Curtea de Conturi.
Transelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice. Acţiunile companiei de transport al electricităţii sunt listate la BVB.