Acasă » Electricitate » Transelectrica va investi 64 mil. euro din Fondul pentru Modernizare în LEA Isaccea-Tulcea

Transelectrica va investi 64 mil. euro din Fondul pentru Modernizare în LEA Isaccea-Tulcea

27 iunie 2024
Electricitate
Bogdan Tudorache

Transelectrica anunță că a obținut finanțarea necesară pentru proiectul liniei aeriene (LEA) de 400 kV Isaccea – Tulcea Vest, o investiție de 64 milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, potrivit unui raport remis Bursei de Valori București.

”Comisia Europeană, în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1001 al Comisiei și Directivei 2003/87/CE, a aprobat prin Decizia COM C(2024) 4190 final/12.06.2024, pentru finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare, proiectul de investiții al Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A. – „Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit”, se arată în raport.

Valoarea nerambursabilă a proiectului este de 64 milioane euro.

Proiectul vizează construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV cu dublu circuit, între stațiile Isaccea și Tulcea Vest, prin înlocuirea liniei electrice aeriene existente de 400 kV simplu circuit, instalarea a două celule de 400 kV în cele două stații și utilizarea unor stâlpi tubulari inovativi.

Obiectivul general al proiectului este creșterea capacității de integrare a noilor surse regenerabile de energie din regiunea Dobrogea, unde potențialul de energie regenerabilă este cel mai mare din țară, însă constrângerile tehnice date de limitele liniilor electrice aeriene existente nu permit integrarea de noi surse în această zona. Prin modernizarea și dublarea capacității de transport între Isaccea și Tulcea Vest va crește, de asemenea, capacitatea de transfer către zonele învecinate.

Trecerea LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit reprezintă o soluție viabilă pentru a evita supraincarcarile și pentru a crește capacitatea de conectare la Sistemul Electroenergetic Național a centralelor electrice din surse regenerabile din regiunea Dobrogea.

Proiectul este inclus în Planul de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport, perioada 2022-2031, ca proiect care va contribui la integrarea surselor regenerabile de energie și a noilor centrale și va întări capacitatea de transport din Dobrogea spre restul sistemului.

 

 

 

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *