Acasă » Electricitate » Transelectrica vrea să strângă 45 milioane de euro prin emiterea de obligațiuni

Transelectrica vrea să strângă 45 milioane de euro prin emiterea de obligațiuni

11 decembrie 2013
Electricitate
energynomics

Transelectrica a lansat miercuri emisiunea de obligaţiuni de 200 milioane de lei (aproape 45 milioane de euro) cu scadență la cinci ani. Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către compania de stat, banii rezultați vor a fi utilizați pentru extinderea şi consolidarea reţelei electrice a companiei şi refinanţări pentru optimizarea structurii de finanțare și reducerea riscurilor sistemice cuprinse de moneda națională.

„Fondurile nete rezultate […] vor fi folosite în principal ca sursă de finanţare pentru investiţiile în extinderea şi consolidarea RET, precum şi pentru refinanţarea unor obligaţii financiare bilanţiere, în scopul optimizării structurii de finanţare a emitentului şi diminuării riscurilor aferente fluctuaţiilor de cost şi devalorizare a monedei naţionale”, se arată în prospectul de ofertă.

Cele 20.000 de obligațiuni emise au un preț de 10.000 de lei/obligațiune, fără limite de subscriere, iar rata finală pentru dobândă va fi publicată pe 18 decembrie şi va fi stabilită între 5,4% şi 6,4%. Achiziția obligațiunilor corporative se face prin Banca Comercială Română (BCR), iar banca are și opțiune de a cumpăra obligațiunile rămase nesubscrise la finalul ofertei.

Pe de altă parte, oferta se poate încheia prematur, dacă obligațiunile au fost vândute până în a 5-a zi de ofertă, ori poate fi extinsă ca durată la decizia Transelectrica. În funcție de volumele achiziționate, un cumpărător trebuie să facă dovada orientării sale către domeniul energetic și de transport de electricitate în regiune.

Transelectrica poate emite obligațiuni totale de 900 milioane de lei (203,1 milioane de euro) între 2013 și 2017, denominate în lei ori în valută. Ziarul Bursa notează că “Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, a declarat recent că ţinta companiei este optimizarea costurilor directe şi indirecte cu finanţarea operaţiunilor şi a investiţiilor, reducerea riscului devalorizării valutare, îmbunătăţirea fluxurilor de numerar în scopul accelerării programelor de investiţii în modernizarea şi retehnologizarea echipamentelor, multe dintre ele aflate în funcţiune încă din anii ’60 şi ’70.” Conform spuselor sale, obligațiunile pot colecta aproape jumătate din fondurile necesare investițiilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *