Transgaz, operatorul român al rețelei naționale de transport al gazelor, a preluat contractul pentru operarea întregii rețele de transport a gazelor naturale din Republica Moldova, prin firma Vestmoldtransgaz. La jumătatea lunii iulie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Republica Moldova (ANRE-MD) decisese desemnarea provizorie a Vestmoldtransgaz ca operator al sistemului național de transport al gazelor naturale.
Sistemul de transport al gazelor naturale din Moldova funcționează în baza a două companii. Una este Vestmoldtransgaz, controlată de Transgaz (75%) și BERD (25%), care s-a ocupat de operarea pe partea moldovenească a conductei dinspre România, Iași-Ungheni-Chișinău. Principalul operator, până de curând, a fost compania Moldovatransgaz, controlată de compania integrată Moldovagaz, controlată la rândul ei de gigantul rus Gazprom. Moldovagaz se ocupa și de transport, și de distribuție și de furnizare, ceea ce încalcă principiul european al separării activităților (unblundling) – nu poți să fii și furnizor și transportator sau distribuitor în același timp.
Obligația de separare a operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale este o cerință a Pachetului Energetic III al Uniunii Europene și, respectiv, a Directivei 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă a gazelor naturale, precum și un angajament asumat odată cu aderarea Republicii Moldova la Tratatul de constituire a Comunității Energetice.
„Se semnează contractul și pe urmă, conform legislației acolo, începând cu data de 19 septembrie, preluăm operarea, dispecerizarea, comercializarea și exploatarea sistemului național de transport din Republica Moldova, în integralitatea sa”, a precizat Ion Sterian citat de Gândul. “Prin acest demers, Transgaz continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii”, a mai declarant Ion Sterian.