Acasă » Interes general » Transgaz construiește conducta de alimentare a centralei Mintia, investiție de 60 mil. euro

Transgaz construiește conducta de alimentare a centralei Mintia, investiție de 60 mil. euro

energynomics

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi directorul general al Transgaz, Ion Sterian, au semnat un contract de finanțare pentru construirea conductei de transport gaze naturale în vederea alimentării Centralei Mintia, din județul Hunedoara, un proiect în valoare totală de 300,69 milioane de lei (60,43 milioane de euro).

Potrivit unui comunicat al Transgaz, din total, 33,97 milioane de lei (6,83 milioane de euro) reprezintă finanțarea din Fondul pentru Modernizare.

„Este un pas înainte pentru ca în 2026 această centrală să fie pusă în funcțiune. Asigurăm, practic, materia primă, gazul, pentru centrală. Este un proiect grandios, cea mai mare centrală pe gaz din Europa – 1.700 MW putere instalată. Acest proiect înseamnă pentru români locuri de muncă, vorbim de peste 1.200 de locuri de muncă pe perioada construcției centralei, vorbim de o energie sigură produsă în bandă, vorbim de cea mai eficientă centrală din Europa, cu un randament de 64% şi, deci, de un sprijin substanțial pe care România îl primeşte pe traiectoria de tranziție verde şi de înlocuire a cărbunelui din mixul energetic cu gaze naturale, o resursă strategică la care România are acces. Acest demers se subscrie angajamentului meu pentru salvarea locurilor de muncă din Valea Jiului şi pentru renaşterea sectorului energetic în zonă. Am mai spus şi reiterez, nu vom lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat Sebastian Burduja.

Conducta va alimenta şi alți consumatori industriali şi, de asemenea, consumatori casnici. Astfel, amplasarea lucrărilor pentru conducta de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei Mintia este în extravilanul şi în intravilanul comunelor Sântămăria Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiți, Vețel şi oraşele Călan, Hunedoara, Deva, pe o distanță totală de 56,5 km.

„Prin semnarea contractului de finanțare din Fondul pentru modernizare, respectiv proiectul de investiții ‘Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei Mintia’ (cuprinzând alți consumatori industriali şi casnici), cu toate că asigură doar 11% din valoarea investițională, Transgaz îşi reafirmă angajamentul ferm de a continua demersurile pentru obținerea de finanțări nerambursabile în scopul implementării programului strategic de investiții în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale. La o capacitate de 1700 MW, cu un consum anual de 2,5 miliarde metri cubi de gaz, Centrala de la Mintia devine, practic, cel mai mare consumator de gaze naturale din țara noastră şi va contribui semnificativ la creşterea consumului de gaze naturale al României”, a susținut, la rândul său, Ion Sterian.

El a precizat că la acest gazoduct se vor racorda toate unitățile administrativ-teritoriale traversate de acesta, contribuind astfel la dezvoltarea economică a regiunii şi la creşterea standardului de viață al comunității.

„Şi prin această investiție, Transgaz continuă să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale, prin valorificarea superioară, în interiorul țării, a gazului care urmează să fie extras din perimetrele offshore din Marea Neagră, la creşterea şi consolidarea securității energetice naționale, regionale şi europene”, a adăugat directorul Transgaz.

Proiectul „Conducta de transport gaze naturale pentru alimentare Centrala Mintia”, cu sprijinul Ministerului Energiei, a fost declarat proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale, prin HG nr. 129/2023. SNTGN Transgaz a depus, prin Ministerul Energiei, 12 proiecte pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale fiind aprobate, până în prezent, patru proiecte pentru a fi finanțate din Fondul pentru modernizare.

Fondul pentru modernizare (FM) este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, România având alocat un procent de 11,98%, ce reprezintă un buget de peste 15 miliarde euro, care poate fi utilizat până în anul 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *