Acasă » Petrol și Gaze » Transgaz a intrat în licitaţia pentru preluarea transportatorului de gaze din Grecia

Transgaz a intrat în licitaţia pentru preluarea transportatorului de gaze din Grecia

8 august 2017
Petrol și Gaze
energynomics

În consorţiu cu GRTgas SA, operatorul de transport al gazelor din Franta, monopulul de stat Transgaz şi-a exprimat interesul de a participa la licitaţia pentru preluarea pachetului de 66% din acţiunile operatorului de transport gaze naturale din Grecia (DESFA). Presa elenă anunţă că reprezentanţii Fondului pentru dezvoltarea activelor (TAIPED) analizează scrisorile de intenţie depuse de şase companii şi consorţii, după care vor transmite Consiliului de Administraţie al DESFA recomandările privind candidaţii care se vor califica pentru următoarea fază a licitaţiei.

Investitorii interesaţi provin din Europa, SUA şi Qatar: Macquarie Infrastructure and Real Assets (Marea Britanie); în consorţiu Snam (Italia), Fluxys (Belgia), Gasunie (Olanda) şi Spain’s Enagas (Spania); în consorţiu Transgaz (România) şi GRTgaz (Franţa); Regasificadora del Noroeste (Spania); Integrated Utility Services (SUA); PowerGlobe LLC (Qatar).

Alături de francezii de la GRTgaz, subsidiară a grupului ENGIE, Transgaz este bine plasat în această cursă, ţinând cont de rolul pe care compania din România îl joacă în dezvoltarea infrastructurii de inteconectare din ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est. Transgaz este un promotor activ al BRUA şi al „coridorului vertical” care ar urma să lege sistemele de transport din România, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Grecia pentru a permite transportul gazelor naturale din regiunea caspică spre Europa Centrală.

Companiile şi asocierile care provin din state din afara Europei şi nu fac parte din reţeaua europeană a operatorilor de sistem pentru gaze naturale (ENTSOG) nu sunt eligibile, dar este de aşteptat ca unele dintre acestea să se alăture unui membru al reţelei, pentru a-şi creşte atractivitatea.

http://www.ekathimerini.com estimează că procesul de vânzare a pachetului majoritar al DESFA nu se va putea încheia până la finalul anului, în principal pentru că autoritatea elenă pentru reglementare în energie (RAE) urmează să stabilească tarifele aplicabile pentru serviile operatorului de transport al gazelor naţionale.

Guvernul de la Atena îşi propune să obţină în urma vânzării minim 400 de milioane de euro, o sumă echivalentă cu cea pe care azerii de la SOCAR au oferit-o în iunie 2013. Din această sumă, guvernul va încasa mai puţin de jumătate, întrucât deţine în prezent 31% din DESFA. Un pachet de 35% din acţiuni este controlat de Hellenic Petroleum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *