Transgaz a început lucrările de montaj la primele conducte propriu-zise din proiectul BRUA, pe şantierul din zona Recaş, judeţul Timiş, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al companiei, Ion Sterian. „Primele conducte au ajuns în şantier până în zona Recaş, unde au şi început lucrările de montaj”, a precizat Sterian, citat de Agerpres.
Materialul tubular şi curbele, respectiv conductele propriu-zise, sunt furnizate de compania turcă Toscelik Spiral Boru Uretin Samayi, în baza unui contract în valoare de 126,9 milioane de euro. Contractul a fost semnat pe 23 aprilie 2018, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 12 mai 2018.
Transgaz a semnat contracte şi a dat ordin de începere pentru lucrări în valoare de aproximativ 335 de milioane de euro până acum, pentru realizarea pe teritoriul României a conductei BRUA, şi a primit o prefinanţare de 13,8 milioane de euro de la Comisia Europeană, potrivit datelor publicate în raportul pe primul semestru al anului. În afară de contractul pentru materialul tubular, care este cel mai mare, cele trei staţii de comprimare vor necesita investiţii de 288,7 milioane de lei (64 de milioane de euro). Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 14 aprilie.
Contractul pentru grupurile de comprimare este în valoare de 37,8 milioane de euro, iar execuţia a trei fire liniare va costa 26,3 milioane de euro, 34,5 milioane de euro, respectiv 34,4 milioane de euro. Robinetele vor costa 4,8 milioane de euro, iar îmbinările electroizolante, 528.000 de euro. Acest proiect a primit o finanţare din partea Comisiei Europene de 179,3 milioane de euro, însemnând 40% din costurile totale. În martie 2018, Transgaz a cerut o prefinanţare de 13,8 milioane de euro, care a fost încasată în luna mai.
Faza I a proiectului BRUA necesită o investiţie totală de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere în funcţiune şi începere operare este decembrie 2019.