Bogdan Tudorache
Stocul de gaze realizat pentru iarnă este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, astfel că România va fi nevoită să majoreze importurile cu 30% pentru a nu întrerupe consumatorii, a declarat, joi, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă a activității ANRE. Ministerele Economiei și al Energiei precizează, însă, că aprovizionarea cu gaze naturale, în sezonul rece, va fi asigurată.
“La ora actuală, stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, în condițiile în care consumul de gaze din România a crescut cu 7-8% în ultimul an. Astfel că la iarnă va fi necesar să importăm o cantitate de gaze mai mare decât anul trecut”, a spus Sterian, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, în sezonul rece anterior, adică din octombrie 2016 până în martie 2017, România a importat 1,7 miliarde de metri cubi. “Anul acesta estimăm pentru acest șase luni de iarnă un import de peste 2,2 miliarde de metri cubi. Cantitățile nominalizate pentru furnizori drept cote obligatorii pentru înmagazinare a fost sarcina ANRE”, a susținut oficialul Transgaz.
El a avertizat faptul că, în aceste condiții, dacă furnizorii nu vor avea suficiente gaze ca să acopere livrările către clienți, aceștia vor fi deconectați de la sistemul național de gaze. “Cine nu se încadrează în nominalizări va fi restricționat, dacă va consuma mai mult decât nominalizează. Dacă toți consumă din zestrea, din line pack-ul conductei, fără să vină cu cantități de gaze care să fie injectate în SNT, pică sistemul național de gaze. Gândiți-vă ce consecințe ar putea fi pentru sistemul național energetic”, a arătat Sterian.
În plus, potrivit lui Sterian, nu toată cantitatea de gaze aflată în depozite poate fi extrasă. “Din cantitatea stocată de 2,2 miliarde de metri cubi, 300-400 milioane de metri cubi sunt stocuri moarte. Ce se extrage nu este o constantă, ci, pe măsură ce se epuizează energia din zăcământ, presiunea scade, iar cantitățile extrase din depozite scad și ele. La începutul iernii putem extrage din depozite zilnic 27 milioane de metri cubi, dar spre sfârșitul ciclului, adică februarie-martie, cantitatea care poate fi extrasă scade”, a mai arătat directorul general al transportatorului de gaze.
Ministerele spun că există gaze
Totalul gazelor stocate pentru iarna 2017-2018 este de 2,2 miliarde metri cubi, arată comunicatul comun al ministerelor Energiei și Economiei. “Aprovizionarea cu gazele naturale necesare consumatorilor, în această iarnă, va fi asigurată, în condiții normale și cu respectarea standardelor tehnice, conform programului stabilit de Guvernul României”, se subliniază în comunicat.
De altfel, Ministerul Economiei a organizat joi o întâlnire, coordonată de premierul Mihai Tudose, referitoare la pregătirile privind Programul de iarnă, în domeniul energiei. La reuniune au fost prezenți ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, ministrul Energiei, Toma Petcu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriță, și conducerile companiilor și instituțiilor din domeniul energiei.
“Referitor la aprovizionarea cu gaze naturale, în sezonul rece, participanții la reuniune au ajuns la următoarele concluzii: livrarea gazelor naturale către clienți este și va fi asigurată normal de către furnizorii licențiați ANRE, conform normelor și datelor publice. ANRE a stabilit un nivel de stocuri minime obligatorii, pentru fiecare operator din piață, conform cu istoricul vânzărilor”, arată comunicatul. Acest stoc minim de iarnă, de 1,76 miliarde metri cubi pentru 2017, este mai mare cu 1,6% față de cel din iarna anului 2016, spun oficialii Ministerului Energiei.
La întâlnire, Romgaz, principalul producător intern de gaze naturale, a menționat că, în acest an a înmagazinat peste dublul stocurilor la care era obligat. În plus, principalii operatori privați au depășit, de asemenea, cantitățile obligatorii de depozitat, conform cerințelor ANRE.
Pentru iarna trecută, 2016-2017, s-au înmagazinat 2,3 miliarde mc, din care au fost utilizate doar 1,8 miliarde mc. “Referitor la importuri, precizăm că acestea sunt o practică obișnuită, în sezonul rece, în toate statele UE. În România, media importurilor, în ultimii ani, a fost de sub 10% din consum, țara noastră având unul dintre cel mai reduse grade de dependență față de sursele externe de aprovizionare”, se menționează în comunicat.
Vor avea loc totodată întâlniri săptămânale ale Comandamentului de iarnă, pentru monitorizarea, împreună cu ANRE, a respectării prevederilor din programul de iarnă, de către operatorii din piață. “În plus, Comandamentul are prevăzute soluții pentru situațiile de risc în privința securității în aprovizionare, prin planurile de alimentare cu gaze naturale în situații de urgență și de măsuri preventive, ce vor intra în vigoare odată cu începerea Programului de iarnă”, mai spun oficialii, citați de News.ro.
În urmă cu o săptămână, tot în cadrul Comisiei de anchetă ANRE, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că volumul de gaze aflat în acest moment în depozitele de gaze este mai mare decât necesarul estimat pentru această iarnă. “Conform hotărârii de Guvern, avem obligația de a înmagazina pentru această iarnă o cantitate de gaze de două miliarde de metri cubi. În acest moment, avem în depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel că obligația de înmagazinare este depășită, ca în fiecare an”, a spus Tudorache.
Președintele Comisiei de anchetă, Iulian Iancu, l-a întrebat de ce obligația de înmagazinare este de două miliarde de metri cubi, în condițiile în care România dispune de o capacitate totală de stocare de 3,1 miliarde de metri cubi. “Obligația de înmagazinare este decisă în funcție de consumul estimat. Anul trecut, de exemplu, am depășit cu 500 de milioane de metri cubi obligația de înmagazinare”, a explicat Tudorache.
Atât Romgaz, cât și OMV Petrom au comunicat presei că și-au îndeplinit și chiar depășit obligațiile legale de înmagazinare a gazelor.