Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Transportatorii și fermierii își vor recupera parțial supra-acciza pe carburanți

Transportatorii și fermierii își vor recupera parțial supra-acciza pe carburanți

31 martie 2014
Consumatori
energynomics

Guvernul va înapoia transportatorilor patru cenţi din supra-acciza de șapte cenţi introdusă la carburanți din aprilie, sumă care va fi achitată trimestrial şi pe baza facturii de achiziţionare a carburantului, a spus premierul Victor Ponta, care dorește să aprobe actul normativ în această săptămână.

„Miercuri vom adopta actul normativ prin care trimestrial […] tot ceea ce se cumpără de transportatorii care au licență de transport, cu factură, motorină, în trimestrul trei îmi aduce acea factură și, din șapte cenți, cât a crescut, trei îi dă transportatorul și patru ți-i dă Guvernul înapoi”, a declarat premierul. Astfel, guvernul vrea să se achite de promisiunea că va introduce măsuri fiscale care să le permită rutierilor care nu fac evaziune fiscală să-și recupereze o parte din suma plătită în contul accizei.

Totusi, de compensarea de 4 cenţi la acciză vor beneficia transportatorii care au peste 7,5 tone, conform sistemului european aplicat de şase ţări europene şi solicitat şi de către România.

„De compensare vor beneficia cei care au licenţă de transport, reglementarea europeană fiind de 7,5 tone, transportatorii care au peste 7,5 tone. E un sistem european pe care îl aplică şase ţări europene şi pe care l-am solicitat şi noi pentru cei care au licenţă de transport”, a spus Victor Ponta.

Recuperarea de TVA, dată ca model pentru recuperarea parțială a supra-accizei

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a propus guvernului ca recuperarea unor bani din acciza pe care o plătesc să fie urmze modelul recuperării taxei pe valoare adăugată (TVA).

„În ceea ce privește facturile pentru alimentarea cu carburanți, precum și bonurile fiscale, acciza trebuie să fie evidențiată separat având și o coloană aferentă procentului ce urmează a fi recuperat. Prin această metodă, atât statul cât și transportatorii pot avea o evidență clară a sumelor ce fac obiectul returnării”, spun cei din FORT în comunicatul federației. Procentul recuperat trebuie să țină seama și de exemplele altor țări Europene, mai spun cei din asociația patronală, subliniind că în Italia se recuperează 210 euro din acciza platită pentru 1.000 de litri de carburant.

Ministerul Agriculturii crește subvenția la carburantul folosit de fermieri

Ministrul Agriculturii a declarat că agricultorii vor beneficia de o creștere parțială a subvenției la carburant folosit pentru producție de alimente, astfel încât să fie atenuată majorarea de preț adusă introducerea unei accize noi din aprilie.

„Pentru motorină, prin ajutorul de stat pe care îl acordăm, noi sprijinim diferența de acciză. Dacă acciza crește, subvenționarea diferenței automat crește. Deci sprijinul pentru acciză pe care îl plătim va crește odată cu creșterea accizei. Cu toate astea, însă, va fi un cost suplimentar și trebuie să îl conștientizăm, dar eu sper ca el să nu fie transpus în ceea ce înseamnă costul de producție și să nu aibă un impact atât de nefavorabil (…) Aceasta este măsura de sprijin pe care o avem la dispoziție și este deja notificată ca și ajutor de stat”, a subliniat Ministrul Agriculturii Daniel Constantin, citat de Agerpres.  Subvenționarea restituie circa 94% din valoarea standard a accizei motorinei care este folosită în lucrările agricole.

Astfel, fermierii vor urma să primească din trimestrul al doilea, prin rambursare, circa 1,8 lei pe litrul de motorină utilizat,  a afirmat pentru Agerpres secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

„Dacă pentru ultimul trimestru din 2013, agricultorii primesc 1,39 lei pe fiecare litru prin rambursarea diferenței de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, în primul trimestru din acest an, conform noii metodologii de calcul, acest sprijin a crescut la circa 1,51 lei pe litru, iar după 1 aprilie, odată cu majorarea suplimentară a accizei cu 7 eurocenți, Ministerul Agriculturii va compensa creșterea și va plăti fermierilor aproximativ 1,8 lei pe litru”, a spus oficialul din Minister.

Nivelul sprijinului Ministerului face ca plata suportată de fermieri pentru acciză să se ridice la 21 euro/1.000 de litri de motorină, în timp ce acciza întreagă este de 330,39 euro/1.000 de litri de motorină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *