Continuăm să prezentăm candidaturile anului 2021 la premiile Energynomics, cu secțiunea Tranzacția anului, o categorie susținută de Photomate. Au fost înscrise trei proiecte. Numai unul dintre ele va fi recompensat în cadrul Galei din 16 decembrie, dar fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită respectul nostru și o promovare cât mai largă. Mulțumim tuturor companiilor și personalităților care s-au implicat în acest efort de conturare a imaginii industriei energetice românești în 2021 prin reușitele sale!
a
Electrica – Achiziții in valoare de aproximativ 13,2 milioane de euro în regenerabile
Grupul Electrica a perfectat achiziții in valoare de aproximativ 13,2 milioane de euro, reprezentând 3 companii de proiect care au ca obiect principal de activitate producția de energie din surse regenerabile, precum și companii care dețin și operează centrale electrice fotovoltaice. Companiile care dezvoltă un portofoliu totalizând 207MW de energie regenerabilă, compus din două parcuri fotovoltaice în zona Satu Mare și un parc eolian în zona Dobrogea.
Hidroelectrica – Achiziția Parcului Eolian Crucea de la STEAG GmbH
Hidroelectrica a cumpărat acțiunile STEAG în filialele românești Crucea Wind Farm SA și STEAG Energie România SRL, în urma unui proces extrem de competitiv care a implicat atât ofertanți locali, cât și internaționali. Dezvoltat de STEAG și comandat în 2014, Parcul Eolian Crucea este unul dintre cele mai moderne și mai bine întreținute parcuri eoliene terestre din România, având o capacitate instalată de 108 MW. Crucea Wind Farm este entitatea care deținea parcul eolian Crucea de 108 MW situat în județul Constanța (România). STEAG Energie România este o entitate de exploatare, întreținere (O&M) și de administrare care oferă serviciile sale exclusiv Crucea Wind Park.
Hidroelectrica se concentrează pe diversificarea producției prin adăugarea de capacități regenerabile de înalta calitate în portofoliul său, ca parte a strategiei de dezvoltare recent aprobată a companiei. Compania își reafirmă obiectivul de a rămâne 100% verde pe tot parcursul procesului de diversificare a portofoliului.
MOL România – 7 contracte de concesiune pentru 14 spații de servicii pe autostrăzile A1 și A2
În urma unei proceduri de licitație publică organizate de CNAIR, MOL România Petroleum Products a câștigat 7 contracte de concesiune pentru 7 loturi duble (14 zone de serviciu) pentru dezvoltarea și construirea de spații de servicii pe autostrăzile Nădlac – Sibiu (A1), Pitești – București (A1) și Cernavodă – Constanța (A2).
În cadrul acordului cu CNAIR, MOL România va construi 14 benzinării pe cele mai importante rute din țară: 6 stații pe autostrada Lugoj-Deva, 4 benzinării de-a lungul autostrăzii Orăștie-Sibiu, 2 benzinării de-a lungul autostrăzii București-Pitești și 2 benzinării de-a lungul autostrăzii Medgidia-Constanța.
MOL România a semnat contractul cu CNAIR pentru concesionarea pe 20 de ani a loturilor pentru construirea stațiilor de benzină. Compania intenționează să finalizeze toate cele 14 stații de service în 2022 prin demararea procedurii de primire a autorizațiilor pentru toate loturile simultan și să demareze lucrările de construcție de îndată ce autoritățile vor da undă verde.
Romgaz – Achiziția participației ExxonMobil la proiectul Neptun Deep
Romgaz a finalizat negocierile exclusive cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited pentru achiziția participației ExxonMobil la proiectul Neptun Deep. Cele două companii au ajuns la un acord cu privire la termenii și condițiile aferente achiziției.
La începutul lunii decembrie, Romgaz a convocat AGOA și AGEA pentru a aproba tranzacția de achiziție și încheierea contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited. Condiționat de obținerea acestor aprobări precum și de îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute de contractul de vânzare-cumpărare acțiuni, se estimează că tranzacția va fi finalizată în primul trimestru din 2022.
“Neptun Deep” este un proiect de importanță strategică, care va fi și cea mai importantă achiziție a unei companii românești din ultimele decenii.