Acasă » Electricitate » Tranzacția anului – candidaturile anului 2022 la Energynomics Awards

Tranzacția anului – candidaturile anului 2022 la Energynomics Awards

4 decembrie 2022
Electricitate
energynomics

Continuăm să prezentăm candidaturile anului 2022 la premiile Energynomics, cu secțiunea “Tranzacția anului”. S-au înscris trei proiecte. Numai unul dintre ei va fi recompensat în cadrul Galei din 8 decembrie, dar fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită respectul nostru și o promovare cât mai largă. Mulțumim tuturor companiilor și personalităților care s-au implicat în acest efort de conturare a imaginii industriei energetice românești în 2022 prin reușitele sale!

a

Enery – Două tranzacții pentru un portofoliu total de 117 MW în RES

Enery a semnat două tranzacții de achiziție unui portofoliu total de 117 MW în capacități de producție a electricității din surse regenerabile. Cele două tranzacții duc Enery la un portofoliu solid de capacității de generare: 5 parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 36 MWp și 81 de MW în hidroenergie, energie solară și energie eoliană. În total, tranzacțiile însumează 108 milioane de euro.

Enery a cumpărat cinci centrale solare fotovoltaice în România, cu o capacitate totală de 36,2 MWp, pentru 37 de milioane de euro, în octombrie, după ce în septembrie a semnat achiziția portofoliului de proiecte de energie regenerabilă deținut de Jade Power Trust în România, pentru aproximativ 71 de milioane de euro: vânzarea include filialele Transeastern Hidroelectrica Del Ucea SPV și Transeastern Rott Energy SPV III, precum și participațiile deținute la Power LIVE One, Rott Energy, Zagra Hidro, Corabia Solar, Holmron Renewable Energy și East Wind Farm.

 

Monsson-Rezolv Energy

Monsson a semnat un acord cu Rezolv Energy pentru realizarea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. Parcul va avea o putere instalată de 1.044 MW și va include o soluție de ultimă generație de stocare a energiei. Proiectul are o valoare estimată la ora actuală de 800 de milioane de euro, iar construcția ca începe în vara anului 2023. La finalizare, proiectul va genera suficientă energie electrică pentru alimentarea a minim unui milion de persoane anual.

Monsson, unul din cei mai importanți dezvoltatori de proiecte de energie verde din România. Înființată la începutul acestui an, compania Rezolv Energy beneficiază de o echipă de conducere experimentată, care a mai dezvoltat și gestionat anterior un portofoliu important de proiecte de energie în Europa Centrală și de Sud Est, inclusiv parcul eolian de la Chirnogeni. Compania a mai anunțat în 2022 parteneriatul cu Low Carbon pentru livrarea parcului eolian ”Vis Viva”, cu o putere instalată de 450 MW, aflat la sud de Buzău.

 

Prime Batteries Technology-EIT

Prime Batteries Technology a semnat un acord de investiții cu EIT InnoEnnergy pentru dezvoltarea producției de baterii electrice în România. Producătorul român de baterii Prime Batteries Technology primește o finanțare de la grupul european de inovare și tehnologie EIT InnoEnergy pentru a crește producției anuale de baterii și sisteme de stocare în Europa la 8 GWh, până în 2026, potrivit unui anunț al companiei la Bruxelles. Acest lucru se va putea realiza prin dezvoltarea fabricii din Ilfov, o investiție care s-ar ridica în total la un miliard de euro până în 2026, din care instituția financiară va finanța doar o parte.

Investiția se va ridica la un miliard de euro, până în 2026, a declarat antreprenorul Adrian Polec, fondator al Prime Batteries Technologies. „Vom strânge bani de la fonduri de investiții specializate pe energie regenerabilă, circa 30-35%, iar diferența prin credite bancare de la instituții europene și bănci de talie europeană. Am depus către ministerul Energiei un memorandum și așteptăm cât de repede posibil PNRR-ul”, a spus Polec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *