Acasă » Electricitate » Tranzacția eoliană Petrom-Transeastern oferă pieței un preț de referință foarte mic – expert

Tranzacția eoliană Petrom-Transeastern oferă pieței un preț de referință foarte mic – expert

24 iulie 2017
Electricitate
Bogdan Tudorache

Transeastern a oferit Petrom pentru parcul de 45MW Dorobanțu un preț de aproape 511.000 de euro pe MW, și asta după ce investitorii în parcuri eoliene au marcat cheltuieli de capital de circa 1,3-1,5 milioane de euro pe MW de capacitate instalată în perioada de boom. Tranzacția de 23 de milioane de euro se înscrie în linia trasată de Petrom la începutul anului, însă este considerată de specialiști ”vinovată” pentru stabilirea unui preț de referință mult prea mic pentru tranzacțiile viitoare.

”Este un preț-semnal foarte mic, din păcate, de trei ori mai mic decât CAPEX-ul (cheltuielile de capital – n.r.) inițial. Probabil sunt și alte clauze la mijloc, Petrom fiind un mare consumator de certificate verzi”, a declarat pentru energynomics.ro un expert.

Potrivit unui raport OMV Petrom, turbinele de la Dorobanţu au generat anul trecut o producţie netă de electricitate de 0,08 TWh, la acelaşi nivel cu cel din 2015. Parcul a primit aproximativ 128.000 de certificate verzi, jumătate fiind eligibile pentru vânzare după 1 ianuarie 2018.

”Decizia companiei OMV de a vinde parcul eolian de la Dorobanțu a fost luată atât în contextul veniturilor mai mici pe care compania le-a obţinut din activitatea sa de bază, generate de scăderea cotaţiilor petrolului, dar şi a diminuării schemei de sprijin pentru investiţiile din eolian, care afectează toată industria”, specifica raportul anual al Petrom, la începutul anului.

Conform raportului, OMV Petrom estima parcul eolian de la Dorobanțu la o valoare de 100 de milioane de lei (aproximativ 22 de milioane de euro).

”Strategia OMV Petrom, grup integrat de petrol și gaze, este de a se concentra asupra activităților de bază”. Mai exact, ”în divizia Downstream Gas se urmăreşte consolidarea poziției de lider pe piața de gaze, maximizarea beneficiilor modelului de afaceri integrat de gaze și electricitate şi extinderea regională. Activitatea de producţie energie eoliană nu se înscrie în direcţiile strategice ale companiei.”

OMV Petrom a anunțat intenția de vânzare a parcului eolian Dorobanțu la începutul anului 2016.

Parcul eolian Dorobanțu este localizat în sud-estul României și include 15 turbine Vestas V-90 cu capacitate de 3 MW fiecare, adică în total 45 MW. Capacitatea electrică eoliană totală instalată a României este estimată în prezent la 3.000 MW, deci parcul Dorobanţu are o pondere de circa 1,5%.

”Tranzacția nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari şi operaționali ai OMV Petrom, în condițiile în care profitul operațional, respectiv activele OMV Petrom Wind Power SRL reprezintă mai puțin de 1% din indicatorii corespondenți ai Grupului OMV Petrom, iar producția de electricitate reprezintă aproape 3% din producția totală de electricitate a Grupului”, au mai spus oficialii Petrom.

Cine sunt cumpărătorii parcului Dorobanțu

Petrom a anunțat vânzarea parcului eolian Dorobanțu către Transeastern Power, companie listată în Canada dar deținută în proporție de 45,7% de Renovatio Group Limited, cu afaceri în energie în principal în România și de societatea de management al activelor SAI SIRA, cu 17,8% din acțiuni, care are sub administrare fonduri mutuale deschise și cu capital închis pe piața românească.

Transeastern Power B.V. este o subsidiară a Transeastern Power Trust, un producător independent de energie electrică care deține și operează instalații care produc energie electrică din surse regenerabile (eolian, solar și hidro). Transeastern Power avea până la tranzacția cu Petrom trei turbine eoliene ce totalizau 17 MW și 11 mincorhidrocentrale cu o putere totală de 5,1 MW și două parcuri solare de 16 MW, toate în România. Transeastern Power Trust a fost fondat în 2014 și este listat pe TSX Venture Exchange din Canada.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *