Acasă » Regenerabile » Biomasă » Tranziţia către energia verde, preţuri mai mici pentru consumatorul german

Tranziţia către energia verde, preţuri mai mici pentru consumatorul german

24 octombrie 2014
Biomasă
energynomics

Tranziția Germaniei către un sistem de energie din surse regenerabile integral este pe drumul cel bun, scrie Gert Brunekreeft pentru Theecologist.org. Chiar dacă gospodăriile plătesc 218 euro pe an în medie sub forma unor suprataxe, fapt ce duce la o scădere a entuziasmului electoral, acest lucru ar putea să se schimbe. Suprataxa este pe cale să scadă, în timp ce obiectivele rămân același – semn că preţul energiei regenerabile ar putea scădea mai repede decât era de aşteptat.

Germania este pe cale de a avea o alimentare cu energie electrică predominant verde, conform Theecologist.org. Trecerea de la energia nucleară și combustibili fosili la sursele regenerabile de energie se întâmplă mai repede decât au anticipat analiştii. Aceasta constituie un succes, dar şi există un dezavantaj: este extrem de scumpă.

Tranziția energiei este un obiectiv politic explicit în Germania, după ce a fost transformată într-un proiect prioritar de către cancelarul german, Angela Merkel. Ea are patru componente: reducerea emisiilor de CO2, îmbunătățirea eficienței energetice, promovarea energiei regenerabile și eliminare progresivă a energiei nucleare.

Renunţarea la nuclear reprezintă de fapt o poveste mai veche, care a început în anul 2000, când administrația Schroeder a anunțat mai întâi un calendar pe 20 de ani. Părerile au fost împărţite până la incidentul de la Fukushima, după care a urmat decizia finală favorabilă. Acest lucru este acceptat larg de publicul german, ceea ce înseamnă că energia nucleară nu este, din punct de vedere politic, o opțiune în acest moment.

Capacitate instalată în proiecte regenerabile este egală cu cererea

Cu toate acestea, fără îndoială, dezvoltarea cea mai importantă în cadrul proiectului de tranziție de energie a fost de creștere a surselor de energie regenerabile din Germania. Punctul maxim al cererii este de aproximativ 85GW (acest lucru nu se va schimba mult in viitor).

Astfel, capacitatea instalata de energii regenerabile este acum mai mult sau mai puțin egală cu cererea maximă. Într-o zi foarte însorită și cu vânt sursele regenerabile de energie sunt acum capabile să răspundă cerințelor întregii țări.

Dar un sistem sigur are nevoie de o capacitate mai mare din surse regenerabile și, de asemenea, o mai mare capacitate de rezervă de la centralele electrice convenționale (alimentate în principal pe gaze naturale), pentru a se asigura satisfacerea cererii.

Capacitatea regenerabilă instalată în 2050 este de așteptat să atingă 180GW, aproximativ dublul cererii maxime. Până în acel moment, obiectivul este ca 80% din alimentarea cu energie electrică să fie din surse regenerabile de energie.

Beneficii mari, costuri ridicate

În comun cu alte țări care merg în aceeași direcție, guvernul are mai multe motive pentru această schimbare majoră. Energiile regenerabile înseamnă zero emisii de carbon și nu se bazează nici pe combustibili fosili, astfel încât acestea sunt o componentă esențială a îndeplinirii obiectivelor europene de emisii.

Guvernul german speră ca această industrie să aibă efecte pozitive pentru exporturi, inovare și noi locuri de muncă. Și odată ce costul investiției a fost dedus, sperăm ca alimentarea cu energie electrică să devină, de fapt, destul de ieftin. La urma urmei, soarele și vântul sunt gratuite. Germania vede în tranziția energetică o investiție în viitor: vom plăti pentru generația următoare.

Trecerea la energiile regenerabile a fost un succes. Aceasta s-a întâmplat în mare viteză, de la sfârșitul anilor 1990. Dezbaterea nu mai persistă asupra reuşitei, ci mai degrabă asupra problemei cantităţilor prea mari de energie din surse regenerabile. Dar, în spatele acestei povești pozitive există şi o parte întunecată: costurile mari.

La începutul anului 2013, ministrul Mediului de atunci, Peter Altmaier, menționat suma amețitoare de 1 trilion de euro ca fiind costul potențial al tranziției de ansamblu. Aceasta s-a bazat pe un calcul rapid și nu foarte corect, care ridică multe întrebări și nu a fost niciodată confirmat, dar dă o idee cu privire la ordinul de mărime. Utilizatorii finali – și, astfel, alegătorii din Germania – încep să simtă acest cost.

Deoarece costurile de instalare înseamnă că energiile regenerabile costă în prezent mai mult pe unitate de energie decât energia convențională, sunt subvenționate printr-o suprataxă asupra prețului energiei electrice. Cu alte cuvinte, utilizatorii finali de energie electrică plătesc direct pentru acest sistem.

Suprataxa pentru utilizatorii finali mici a crescut începând cu anul 2009, pentru a face față creșterii rapide a capacității instalate. Totalul subvenției este în prezent de aproximativ 20 de miliarde de euro pe an, sau 218 euro pe an pentru fiecare gospodărie peste factura normală la electricitate.

Germania dezbate acum dacă acest cost este echitabil. Costurile tot mai mari pentru utilizatorii finali rezidențiali au devenit o problemă politică. În 2014, guvernul a răspuns cu un pachet de reforme, care încetinește tranziția energetică, în încercarea de a controla costurile. Practic, creșterea anuală a noilor surse regenerabile de energie a fost plafonată la un nivel predeterminat.

Acest lucru pare a funcţiona bine.Taxa pentru 2015 a fost calculată la 6,17 eurocenţi / kWh, ceea ce reprezintă o scădere mică în comparație cu 2014. Din punct de vedere politic, aceasta ar fi putut fi o mişcare înțeleaptă, întrucât sprijinul public pentru tranziție a fost în scădere. Astfel, creşterea energiei verzi va avea loc mult mai lent.

Până în prezent, guvernul pare să păstreze aceleaşi ţinte ambiţioase, probabil din cauza exploziei în dezvoltarea regenerabilelor din ultimii ani.
Orice s-ar întâmpla de acum înainte, un singur lucru rămâne cert: fără sprijin public, tranziția energiei nu va avea loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *