Deși Gazprom a reluat tranzitul către România prin Republica Moldova și Ucraina, fluxurile de gaze sunt încă reduse și reflectă o cerere diminuată de rezervare de capacitate, potrivit presei din Republica Moldova. Tranzitul de gaze către România, oprit în aprilie 2021, a fost reluat în ianuarie 2022, însă rămâne la un nivel scăzut, rezervările de capacitate fiind de doar 154 milioane metri cubi pentru luna în curs.
De altfel, cifrele de tranzit mai slabe au dominat întreg parcusrul anului 2021, conform datelor oferite de operatorul de transport (OTS) ucrainean, consultate de Energynomics.
Astfel, în 2021, OTS-ul a operat un tranzit de 41,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale către Europa (-25% față de 2020). Volumul de gaze transportat din Europa în Ucraina în aceeași perioadă s-a ridicat la aproape 2,6 miliarde de metri cubi (de șase ori mai mic față de 2020).
Volumul mediu zilnic de tranzit din 2021 a fost de 114 milioane de metri cubi de gaz pe zi, iar în unele perioade a scăzut chiar la 67 de milioane de metri cubi.
În total au fost rezervate capacități însumând 44,4 miliarde de metri cubi la punctele de ieșire din Rusia, din care au fost utilizate capacități de doar 41,6 miliarde de metri cubi. În pofida creșterii semnificative a prețurilor pe piețele europene de gaz din cauza penuriei de gaze naturale și a reducerii rezervelor în instalațiile europene, ruta de tranzit ucraineană, care ar fi mai mult decât suficientă pentru a oferi o soluție pentru criza gazelor din UE, nu a fost folosită suficient, spun oficialii OTS-ului ucrainean.
Mai mult, în perioada cu cea mai mare creștere a prețurilor gazelor, din octombrie-decembrie, pe piețele europene de gaze și la începutul perioadei toamnă-iarnă, tranzitul mediu lunar al gazelor din Rusia către țările UE a fost cu 17% mai mic decât în ianuarie-august.
În direcția vestică, OTS-ul a transportat 38 de miliarde de metri cubi de gaz (cu 26% mai puțin decât în 2020), din care 4 miliarde de metri cubi către Slovacia (-29%), 3,8 miliarde de metri cubi spre Polonia (+1%) și 6,8 miliarde de metri cubi către Ungaria (-29%).
Pe direcția sud, tranzitul a însumat 3,6 miliarde de metri cubi (-8%), din care 0,4 miliarde de metri cubi (-56%) au fost către România și circa 3,2 miliarde de metri cubi (+ 6%) – către Moldova. O reducere semnificativă a volumelor de tranzit către Ungaria și România a fost cauzată și de tranziția celor două țări către puncte de ocolire a gazoductelor Gazprom. Prin urmare, de la 1 aprilie 2021, tranzitul fizic pe direcția Transbalcanică (GDS Orlovka) spre România a fost oprit, iar de la 1 octombrie – spre Ungaria (GDS Bereg).
În 2021, capacitatea OTS-ului ucrainean a fost folosită cu mai puțin de 30%.