Acasă » Legislatie » Tratatul Cartei Energiei: Consiliul dă undă verde retragerii UE

Tratatul Cartei Energiei: Consiliul dă undă verde retragerii UE

31 mai 2024
Legislatie
Bogdan Tudorache

Odată cu deciziile adoptate joi, Uniunea Europeană și Euratom vor părăsi Tratatul Cartei Energiei, în timp ce statelor membre li se va permite să susțină modernizarea acestuia în cadrul următoarei Conferințe a Cartei Energiei. Deciziile sunt legate, deoarece formează cei doi piloni ai unui compromis politic cunoscut sub numele de foaia de parcurs belgiană privind Tratatul Cartei Energiei.

Adoptarea oficială de astăzi de către Consiliu dă undă verde finală UE și Euratom pentru a se retrage din Tratatul Cartei Energiei, după ce Parlamentul European a aprobat acest parcurs în timpul ultimei sale sesiuni plenare din aprilie 2024.

Tratatul Cartei Energiei (TEC) este un acord multilateral care a intrat în vigoare în 1998 și conține prevederi privind protecția investițiilor și comerțul în sectorul energetic. Întrucât acest tratat nu mai este în conformitate cu Acordul de la Paris și cu ambițiile UE privind tranziția energetică, în 2018 a fost inițiat un proces de modernizare.

Statele membre care doresc să rămână părți contractante după retragerea UE și a Euratom vor putea vota în timpul viitoarei Conferințe privind Cartea Energiei – care va avea loc până la sfârșitul anului 2024 – aprobând sau fără a se opune adoptării unui acord modernizat.

Astfel, prin ruperea impasului din cadrul UE, foaia de parcurs belgiană a deblocat și procesul de modernizare a Tratatului Cartei Energiei pentru părțile sale contractante din afara UE.

„Adoptarea de astăzi reprezintă piatra de hotar finală în foaia de parcurs belgiană pe care am elaborat-o pentru Tratatul Cartei Energiei. Bazându-se pe bazele puse de predecesorii noștri suedezi, președinția belgiană a lucrat neobosit pentru a depăși acest impas complex și a găsit un echilibru acceptabil și util tuturor”, a declarat Tinne Van der Straeten, ministrul belgian al Energiei.

Deciziile privind retragerea UE și Euratom, precum și deciziile privind modernizarea Tratatului Cartei Energiei, intră astăzi în vigoare. Retragerea va intra în vigoare la un an de la primirea notificării de către depozitarul tratatului. Poziția care urmează să fie adoptată de statele membre rămase cu privire la modernizare se va aplica în cadrul următoarei Conferințe ale Cartei Energiei.

La 7 iulie 2023, Comisia a prezentat o propunere de decizie a Consiliului privind retragerea Uniunii din Tratatul Cartei Energiei, împreună cu o propunere similară pentru Euratom, întrucât a considerat că aceasta nu mai este compatibilă cu obiectivele UE în materie de climă în temeiul Acordul ecologic european și Acordului de la Paris, în principal din cauza preocupărilor legate de continuarea investițiilor în combustibili fosili.

La 1 martie 2024, Comisia a propus două proiecte de decizii ale Consiliului privind poziția care trebuie luată în numele Uniunii Europene și, respectiv, Euratom în cadrul reuniunii relevante a Conferinței Cartei Energiei, iar celelalte state membre să aprobe sau să nu se opună Tratatul modernizat al Cartei Energiei.

Setul de patru decizii este adoptat oficial astăzi ca cei doi piloni ai unui compromis găsit în cadrul Consiliului.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *