Pompele de căldură cu module fotovoltaice reprezintă viitorul pentru încălzirea Bucureștiului, a spus Tudor Roșca, City Manager, Sectorul 1 București și președintele Asociației pentru Electromobilitate, în cadrul conferinței “Orașe inteligente – ce putem face azi”, organizate de Energynomics.
”La Sectorul 1 am venit cu misiunea și promisiunea de a fi un bun administrator al fondurilor publice, pentru a face o tranziție de la o economie nesustenabilă, bazată pe un sistem de termoficare care pierde 2,5 milioane de litri de apă caldă pe oră, la o economie energetică sustenabilă”, a spus Tudor Roșca.
“Am demarat câteva proiecte pe care le implementăm. Programul principal, termoficare de la soare, folosește energia fotovoltaică pe blocurile din Sectorul 1 pentru a acționa pompe de căldură care să suplimenteze sau înlocuiască energia de la fostul Radet – actuala Termoenergetica. Este un program similar reabilitărilor termice. Sectorul 1 are peste 90% din blocuri reabilitate termic, mai sunt 47 de blocuri în lucru în momentul de față și încă 85 de blocuri cu care s-au semnat contracte de mandat și pentru care căutăm să găsim o soluție. Pentru toate blocurile care au fost reabilitate termic am venit cu această idee, un concept modular, pentru a putea să îl multiplicăm cu ajutorul celor 2.000 de asociații de proprietari din Sectorul 1. Avem nevoie de standardizare, pentru a avea un cost rezonabil și atunci ne-am gândit să venim cu un modul format dintr-o pompă de căldură care să nu aibă o putere mai mare absorbită de 5 kW și să aibă o putere termică de aproximativ 15 kW și o greutate care să permită instalarea acesteia pe acoperiș. Modulul vine cu cel puțin 7,5kW putere instalată în fotovoltaice”, a spus el.
”Este un program prin care încercăm, în momentul de față, să ajungem la 2.400 de apartamente anul acesta”, a mai adăugat el.
Un alt proiect avut în vedere este cel de reducere a consumului de energie al clădirilor publice. ”E un plan destul de ambițios, pe care l-am demarat deja. Am început cu 10 unități de învățământ cu costuri foarte mari. Instalăm sisteme fotovoltaice și pompe de căldură customizate. Vom lansa în curând un nou studiu de fezabilitate pentru încă 30 de unități de învățământ. Ideea este să ajungem la 24 de MW de putere instalată, pe acoperișuri, până în 2024”.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI TUDOR ROȘCA
În același timp, Sectorul 1 din București are cele mai multe mașini electrice înmatriculate din România, cu peste 10% din parcul național. ”Ne-am dat seama că e problemă mare cu încărcarea și am venit cu mai multe proiecte simultane, inclusiv cu soluții pentru parcările de reședință. Vorbim despre o dublare a stațiilor de încărcare din România, doar cu acest proiect al Sectorului 1”.
Conferința “Orașe inteligente – ce putem face azi” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Automobile Bavaria Group, Consolight, Eaton Electric, Enel X, Flash Lighting Services, LAPP Romania, Phoenix Contact, REI Group, Sixt, Signify.