Operatorul rețelei electrice ucrainene, NPC UKRENERGO, lucra luni seara pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a țării după ce 50 de rachete rusești au lovit infrastructura energetică, scoțând din funcțiune capacități însumând peste 1GW și deteriorând linii de transport și substații. Guvernul a decis să suspende exporturile de energie electrică începând cu 11 octombrie, invocând daunele produse la nivelul infrastructurii. De asemenea, au fost suspendate exporturile către Republica Moldova, care depinde în proporție de aproximativ 20% de importurile din Ucraina. Transelectrica a anunțat că va organiza licitații zilnice de capacitate începând cu 12 octombrie.
Ukrenergo a introdus un sistem de întreruperi prin rotație a furnizării de energie electrică în regiunile Hmelnitschi, Lviov, Sumi și Jitomir, cerând consumatorilor să își micșoreze consumul în intervalul orar 17-23, a scris Aura Săbăduș, într-o postare pe LinkedIn. Potrivit acesteia, energia electrică economisită se ridică la aproximativ 460 MW în capacități de producție. Ucraina nu va încerca deocamdată să importe electricitate din țările europene vecine, a declarat o sursă apropiată de Ukrenergo.
Ucraina are o capacitate totală de import de aproximativ 2GW. În cel mai pesimist scenariu, Ucraina ar putea importa aproximativ 300 MW în orele de vârf, posibil în ianuarie.
Rusia a vizat în mod special infrastructura energetică din Ucraina, ca represalii după ce sâmbăta trecută un atac reușit a oprit parțial tranzitul pe podul din strâmtoarea Kerci. Infrastructura de gaz nu a fost lovită în atacurile de luni.
“Având în vedere situația energetică din zona Ucrainei, alocările de capacitate pe granița România-Moldova au fost devansate din data de 14 octombrie 2022 (cu zi de livrare 15 octombrie 2022) în data de 11 octombrie 2022 (cu zi de livrare 12 octombrie 2022). Începând cu data de 12 octombrie 2022 (cu zi de livrare 13 octombrie 2022) datele de licitație vor fi cele din regulile de alocare aprobate de ANRE”, a anunțat Transelectrica. Potrivit unor surse citate de e-nergia.ro, va fi scoasă la licitație o capacitate de transport de 100 MW pe linia de interconexiune Isaccea-Vulcănești, prin care consumatorii din Republica Moldova pot fi alimentați cu energie electrică din România, începând cu ziua de 12 octombrie.