Ucraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa, după o pauză de şase luni cauzată de atacurile cu rachete ruseşti asupra infrastructurii energetice, a anunțat luni seara ministrul Energiei, German Galuşcenko, informează Reuters.
Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au provocat întreruperi în aprovizionarea cu electricitate a persoanelor fizice şi companiilor din Ucraina, obligând muncitorii să lucreze peste program pentru a repara rețeaua electrică.
„Am reluat exporturile”, a spus Galuşcenko într-o alocuțiune televizată, adăugând că „Rusia nu a reuşit deloc să ne distrugă sistemul energetic”.
Uniunea Europeană este principala piață de export de electricitate pentru Ucraina. Galuşcenko a subliniat că furnizarea de electricitate pentru populația Ucrainei rămâne principala prioritate, în pofida reluării exporturilor, potrivit Agerpres.
„Sperăm că vom putea ajunge la volumele de export de anul trecut. Intenționăm să purtăm negocieri pentru a le majora, deoarece rezervele pe care le avem astăzi în sistem ne permit să facem acest lucru”, a afirmat Galuşcenko.
În luna iunie a anului trecut, Ucraina, țară care în trecut obişnuia să exporte energie electrică spre Republica Moldova, Ungaria, Slovacia şi Polonia, a anunțat că speră să câştige 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către Europa până la finele anului.
„În prezent, există planuri care vizează creşterea traficului transfrontalier între Ucraina şi Polonia, ceea ce va conduce la majorarea exporturilor”, a precizat Galuşcenko.
În luna februarie a acestui an, procurorul şef de la Curtea Penală Internațională (TPI) a vizitat Ucraina pentru a investiga atacurile aeriene ale Rusiei asupra rețelelor electrice. Autoritățile de la Kiev susțin că aceste atacuri au drept obiectiv intimidarea cetățenilor obişnuiți, în timp ce Moscova susține că atacurile sunt destinate slăbirii capacităților militare ale Ucrainei.