Compania ucraineană de stat Naftogaz a anunțat vineri că Kievul este dispus ca, timp de 18 luni, să plătească un preț de compromis la gazele naturale rusești de 326 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în ideea de a pune capăt unei dispute pe această temă cu Moscova, transmite Reuters.
Directorul Naftogaz, Andriy Kobolev, a precizat că acest preț, mai mare decât cel pe care Kievul ar dori să-l plătească, dar mai mic decât cel solicitat de Moscova, este o propunere venită din partea Uniunii Europene cu ocazia discuțiilor din ultimele zile.
„În opinia noastră, Comisia Europeană a propus un compromis care nu este unul rău. Ucraina este dispusă să-și achite facturile din trecut la acest preț”, a spus Kobolev. Acesta a adăugat că a primit multe oferte din partea unor companii europene dispuse să livreze gaze la prețuri mai mici.
După ce în luna februarie președintele pro-rus Ianukovici a fost înlăturat de la putere, Moscova a dublat prețul pentru gazele naturale livrate Ucrainei la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cel mai mare plătit de orice client al Gazprom din Europa. În schimb, Ucraina cere Moscovei să revină la prețul de 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi oferit după ce Ianukovici a respins un tratat comercial cu UE.
Separat, la Moscova, Ministerul rus al Energiei a informat vineri că Moscova nu are de gând să discute cu Ucraina aspecte ce țin de prețul gazelor naturale înaintea termenului limită, fixat pentru data de 16 iunie, până la care Kievul trebui să-și achite o parte din datorii. La rândul său, directorul Gazprom, Alexei Miller, a avertizat că grupul rus va introduce un sistem de pre-plată și, de asemenea, va opri livrările de gaze naturale spre Ucraina dacă această țară nu va fi achitată datoria de 1,95 miliarde de dolari până luni.
Dacă Rusia întrerupe livrările de gaze pentru Ucraina ar putea apărea întreruperi și în livrările destinate Uniunii Europene.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus și Turcia.