Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina a semnat acorduri cu toți operatorii vecini și anume din Polonia, Ungaria, România, Moldova, Slovacia și Rusia. „Acum au fost create toate motivele tehnice și legale necesare pentru lansarea cu succes a unui operator independent al gazelor în Ucraina și pentru tranzitul continuu al gazelor prin sistemul de tranzit ucrainean, dinspre Federația Rusă către țările europene, începând cu 1 ianuarie 2020”, au declarat oficialii companiei ucraineze.
Cel mai recent acord de interconectare a fost semnat cu Eustream din Slovacia. Cei doi operatori au convenit să coopereze respectând regulile europene, începând cu 1 ianuarie 2020, prin intermediul stațiilor de contorizare a gazelor din Budince și Uzhgorod-Velke Kapusany, potrivit Unian.info.
De asemenea, se menționează că acordul de interconectare cu Gazprom a fost inclus în pachetul de acorduri necesare pentru extinderea tranzitului de gaze prin Ucraina până în 2025. În consecință, Naftogaz a semnat cu Gazprom un acord de decontare și un acord de tranzit pe 5 ani.
TurkStream începe să pompeze gaz rusesc prin Bulgaria, ocolind Ucraina
Bulgaria a început să preia gazul natural rusesc prin conducta TurkStream. Ministrul energiei al țării, Temenujka Petkova, a susținut că această acțiune va aduce economii Bulgariei în valoare de zeci de milioane de euro pe an, prin ocolirea tranzitului prin Ucraina și România.
„Schimbăm punctul de intrare pentru aprovizionarea cu gaz din Rusia. Motivul: impactul economic și condițiile mai bune pentru consumatorii bulgari”, a spus Petkova, adăugând că noua rută ar putea duce la scăderea cu aproximativ cinci procente a prețurilor gazelor naturale, potrivit emerging-europe.com. TurkStream va fi inaugurat oficial cu ocazia unei ceremonii ce va avea loc la 8 ianuarie la Istanbul, la care este de așteptat să participe atât președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, cât și omologul său rus Vladimir Putin.