Riscul aferent investițiilor crește povara finanțărilor proiectelor energetice din Ucraina cu 3-4%, față de alte țări din regiune, precum România, pentru că se adaugă costul cu polițele de asigurare, a declarat, pentru Energynomics, Oleksiy Feliv, Managing Partner, Integrites. Randamentul investițiilor variază între 15% pentru investitorii străini și 20% pentru cei locali (IRR). Riscul politic și de război este însoțit de cel de desproprietărire, dar și de riscul devalorizării monedei naționale.
”Sunt gata să investească în Ucraina doar cei care sunt pregătiți să suporte riscul. Acoperirea riscului politic este esențială și va mai fi necesară și ceva timp după război”, a spus Oleksiy Feliv în cadrul evenimentului Energy Week Black Sea.
Pe măsură ce Rusia distruge infrastructura energetică a Ucrainei, investitorii se îndreaptă către noi soluții alternative, cum ar fi energia solară sau eoliană. Ucraina are în proiecte capacități de 4GW de eolian și 700 MW de solar și se încearcă punerea la punct a unui sistem de contracte bilaterale (PPA). Partea pozitivă este că noile investiții beneficiază de ultimele tehnologii de pe piață, iar efortul investitorilor este dublat de instituții financiare internaționale.
În 2024, 835 MW de noi instalații energetice descentralizate au fost conectate la rețea, a estimat Institutul de Cercetări Economice (IER) în raportul său de sfârșit de an „2024 – Un an de provocări și schimbări: perspectiva echipei MEMU”.
Construcția masivă de resurse energetice distribuite a devenit un răspuns la atacurile Rusiei asupra marilor instalații de producere a energiei, care au început în toamna anului 2022 și au continuat până în 2025.
Pe parcursul anului, 835 MW de instalații descentralizate au fost conectate în Ucraina, majoritate în co-generare și pe combustibil fosili, cu finanțare asigurată pentru încă 430 MW în cadrul programelor de sprijin de stat.