Ucraina a crescut importurile de gaze naturale din Rusia în ultimele zile, a declarat un purtător de cuvânt al companiei de stat Ukrtransgas, în contextul avertismentelor că Gazprom ar putea renunţa la discountul oferit statului ucrainean anul trecut. Îngrijorarea în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale a crescut după ce preşedintele Rusiei Vladimir Putin a primit acordul parlamentului pentru a trimite trupe în Ucraina, iar analiştii afirmă că autorităţile de la Kiev încearcă să importe cantităţi cât mai mari de gaze naturale la preţul încă redus, potrivit Reuters.
Nemulţumită de instalarea unui guvern pro-UE la Kiev, Rusia a avertizat că Ucraina ar putea pierde discountul de preţ la gaze, din cauza datoriilor mari pe care le are către Gazprom.
„Am dublat importurile din Rusia. Am importat 45 de milioane de metri cubi de gaze naturale la 1 martie, faţă de 20 de milioane de metri cubi la 1 martie anul trecut”, a declarat Maxim Beliavski, un purtător de cuvânt al Ukrtransgas, companie a statului ucrainean care deţine monopolul transportului de gaze naturale pe teritorul ţării.
Ucraina importă din Rusia uşor peste jumătate din gazele necesare pentru consumul intern. Astfel, anul trecut a cumpărat de la Gazprom 26 de miliarde de metri cubi de gaze, la un consum total de 50,4 miliarde de metri cubi.
Potrivit unor surse din industria gazelor din Rusia, compania ucraineană de stat Naftogaz a importat 27,6 milioane de metri cubi din Rusia pe 26 februarie, 45,8 milioane de metri cubi pe 27 februarie, 60 de milioane de metri cubi pe 28 februarie şi 44,5 milioane de metri cubi la 1 martie. La 24 februarie, importurile Ucrainei s-au situat la 28 milioane de metri cubi, potrivit surselor Reuters.
Atât Gazprom, cât şi Naftogaz au refuzat să comenteze asupra creşterii livrărilor de gaze naturale. Ucraina este una dintre rutele importante de export al gazelor ruseşti către UE şi Turcia, unde Gazprom are o cotă de piaţă de 30%, cu livrări de 162,7 miliarde de metri cubi anul trecut, un maxim istoric pentru Rusia. Peste jumătate din această cantitate, respectiv 86 miliarde de metri cubi, a tranzitat Ucraina.
Kievul a primit în decembrie anul trecut reducerea cu o treime a preţului gazelor naturale din Rusia, la 268,5 dolari pe 1.000 de metri cubi, după ce președintele de la momentul respectiv, Viktor Ianukovici, a renunţat la un acord de asociere cu UE în schimbul unor relaţii mai strânse cu Rusia. Ianukovici a fost înlăturat în februarie, după proteste violente, iar puterea a fost preluată de opoziţia pro-UE.
Sursa
Mediafax