Acasă » Interes general » Macroeconomie » Ucraina: Un consilier al lui Zelenski revine asupra declarațiilor privind oprirea tranzitului de petrol rusesc

Ucraina: Un consilier al lui Zelenski revine asupra declarațiilor privind oprirea tranzitului de petrol rusesc

2 septembrie 2024
Import-Export
energynomics

Un consilier al administrației prezidențiale ucrainene, Mihailo Podoliak, a revenit asupra comentariilor cu privire la oprirea tranzitului de petrol rusesc spre Europa prin oleoductul Drujba, care aprovizionează în special Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă, informează AFP.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat sfârşitul tranzitului gazului rusesc prin teritoriul ucrainean către Europa de la 1 ianuarie 2025, conform Agerpres.

Ulterior, Podoliak a dat asigurări că, „pe lângă gaz, oleoductul Drujba va înceta să funcționeze” de asemenea la acea dată, într-un interviu acordat publicației ucrainene Novini.Live.

Rugat vineri de AFP să-şi clarifice remarcile, consilierul lui Volodimir Zelenski și-a retras afirmațiile anterioare.

„Ne-am îndeplinit şi vom continua să ne îndeplinim toate obligațiile contractuale față de partenerii noştri europeni”, a declarat Podoliak pentru AFP, spunând că doreşte să facă „o clarificare” şi lăudând poziția „constantă” a Kievului.

„Acest lucru se referă la relațiile noastre bilaterale cu țările europene, inclusiv cu partenerii noştri maghiari şi slovaci”, a subliniat el.

Oleoductul Drujba – a cărui denumire înseamnă „Prietenie” – a fost construit la începutul anilor 1960, în timpul perioadei sovietice, şi este acum o rețea de aproape 9.000 de kilometri lungime.

Ramura sa nordică leagă Rusia de Polonia şi Germania prin Belarus, în timp ce ramura sudică transportă petrol rusesc în Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.

UE a interzis majoritatea importurilor de petrol din Rusia din 2022, dar conducta Drujba a fost inițial scutită de această decizie, după care Bruxellesul a interzis furnizarea de țiței către Germania şi Polonia prin această infrastructură în primăvara anului 2023.

Cu toate acestea, relațiile dintre Kiev, pe de o parte, şi Budapesta şi Bratislava, pe de altă parte, au devenit din nou tensionate de când cele două țări din Europa Centrală au acuzat autoritățile ucrainene la sfârşitul lunii iulie că împiedică tranzitul petrolului de la gigantul rus Lukoil destinat acestora, compania fiind acum vizată de noi sancțiuni de către Kiev.

Ungaria premierului Viktor Orban, care este apropiat de Vladimir Putin, şi Slovacia, care este foarte dependentă de petrolul rusesc, au apelat la Bruxelles pentru a soluționa disputa, dar Comisia Europeană a transmis că nu consideră că cererea lor de „consultări urgente” este „justificată”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *