Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Ucraina vrea gaze cu 30% mai ieftine, protestele afectează acțiunile Gazprom

Ucraina vrea gaze cu 30% mai ieftine, protestele afectează acțiunile Gazprom

4 decembrie 2013
Consumatori
Bogdan Tudorache

Acţiunile grupului rus Gazprom au scăzut la minimul ultimelor trei luni la New York şi Moscova, din cauza celor mai ample proteste politice după 2004 din Ucraina, rută majoră de tranzit a gazelor ruseşti către Uniunea Europeană, relatează Bloomberg.

În prezent, Ucraina plăteşte circa 430 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar consideră că preţul justificat este de 300 de dolari, cu aproape 30% mai mic, potrivit ministrului ucrainean al Energiei, Eduard Stavitski.

Certificatele americane de depozit ale Gazprom sunt în declin cu 1% la bursa din New York, după ce luni au coborât cu 3%. La Moscova, titlurile Gazprom sunt în scădere cu 2%, continuând declinul de 1% de luni, când au atins minimul ultimelor trei luni.

Vicepremierul rus Igor Şuvalov a declarat că Rusia va oferi gaze naturale ieftine Ucrainei, dacă ţara va intra în uniunea vamală creată cu Belarus şi Kazahstan. Ucraina a renunţat la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, la Vilnius. Decizia a declanşat cele mai ample proteste de stradă din Ucraina după Revoluţia Portocalie din 2004.

Gazprom se confruntă cu riscuri majore din cauza protestelor din Ucraina. Grupul va fi nevoit probabil să reducă preţul foarte ridicat impus pentru gazele livrate Ucrainei, iar Ucraina va încerca să obţină majorarea tarifelor de tranzit„, consideră Mansur Mammadov, manager de fonduri la compania Kazimir Partners, în Baku, Azerbaidjan.

Ucraina va negocia un nou preţ pentru gazele naturale în două săptămâni, a declarat premierul ucrainean Micola Azarov, pe 1 decembrie.

Riscul de creditare al Ucrainei, la cel mai ridicat nivel din Europa

Obligaţiunile Ucrainei s-au prăbuşit, randamentul acestora a atins un nivel record, iar riscul de creditare a devenit cel mai ridicat din Europa, după ce autorităţile de la Kiev au folosit forţa pentru a dispersa protestatarii care îl contestă pe preşedintele Viktor Ianukovici, relatează Bloomberg.

Randamentul obligaţiunilor denominate în dolari, cu maturitate în 2014, a crescut cu 2,74 puncte procentuale, la 19,34%, faţă de o medie de 8,52% înregistrată de la emiterea acestora în august 2012 şi un minim absolut de 5,34% atins în luna martie.

Costul asigurării obligaţiunilor Ucrainei prin CDS-uri a urcat cu 0,81 puncte procentuale, la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, devenind cel mai scump din Europa, înaintea celui înregistrat de Cipru.

Deţinătorii de obligaţiuni sunt îngrijoraţi că Ucraina, care trebuie să ramburseze datorii de 15,3 miliarde de dolari în următorii doi ani şi a suspendat negocierile cu FMI, va avea probleme să îşi respecte obligaţiile financiare.

În pragul unei noi crize economice

Guvernatorul băncii centrale a Ucrainei, Ihor Sorkin, a afirmat într-o postare video pe site-ul instituţiei că aceasta îşi va creşte prezenţa pe piaţa monetară, pentru păstrarea echilibrului şi reducerea riscurilor.

Sorkin a cerut populaţiei să îşi păstreze încrederea în băncile ţării şi în siguranţa depozitelor lor.

Măsurile guvernatorului au fost luate pe fondul  blocării de către oponenţii lui Ianukovici a clădirilor guvernamentale. Aceștia vor să declanşeze o grevă naţională, după ce preşedintele a refuzat să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, optând în schimb pentru legături mai strânse cu Rusia.

„Instabilitatea este principalul factor care sperie investitorii. Nu se ştie cum vor evolua evenimentele, este neclar care va fi soluţia, ceea ce este cel mai rău lucru pentru deţinătorii de obligaţiuni„, a declarat Ilia Mozgovoi, director la Allianz Investments în Moscova.

Cel puţin 109 persoane au fost spitalizate în urma ciocnirilor de noaptea trecută dintre poliţie şi protestatari, potrivit unui comunicat al guvernului.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *