Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Ucraina vrea să importe gaze naturale din România

Ucraina vrea să importe gaze naturale din România

20 mai 2015
Consumatori
Bogdan Tudorache

Ucraina vrea să importe gaze naturale din România, pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare, a declarat un înalt oficial din cadrul Ukrtransgaz, citat de Reuters.

“România caută o piață de desfacere, în timp ce pentru noi aceste gaze sunt importante prin prisma diversificării”, a spus Ihor Prokopiv, directorul companiei de transport al gazelor naturale deţinut de statul ucrainean, Ukrtransgaz. Prokopiv susţine că România ar putea avea disponibilă pentru export în 2016 o cantitate de până la două miliarde de metri cubi de gaze.

Ucraina, care şi-a acoperit cele mai multe din nevoile sale de gaze aprovizionîndu-se din Rusia, a început să cumpere gaz din Uniunea Europeană, în încercarea de a scădea facturile și de a reduce dependența energetică faţă de Moscova.

Kievul cumpără acum 50% din gazele naturale, pe care le importă din Slovacia, Polonia și Ungaria, restul fiind furnizat de Rusia, conform datelor Ukrtransgaz.

România exportă deja gaz spre Moldova, stat vecin Ucrainei. Conducta care leagă sistemele de transport de gaze naturale din România cu Republica Moldova are capacitatea de a pompa până la 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

În luna aprilie, Ucraina a semnat un acord interimar pentru livrări de gaze naturale mai ieftine din Rusia în următoarele trei luni. Conform acordului, Ucraina va cumpăra gaz rusesc la 248 de dolari pentru mia de metri cubi, în aprilie-iunie, un preț comparabil mai mic faţă de cel de 329 de dolari pentru același volum în temeiul acordului de iarna trecută.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *