Acasă » Interes general » Acord pentru bugetul multianual al UE și planul de relansare economică de 750 de miliarde de euro

Acord pentru bugetul multianual al UE și planul de relansare economică de 750 de miliarde de euro

11 decembrie 2020
Interes general
energynomics

Liderii statelor din Uniunea Europeană și cei ai instituțiilor comunitare au ajuns, în cursul reuniunii Consiliului European, la un acord privind aprobarea bugetului multianual și a Planului de relansare economică post-pandemie. Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat că s-a deschis astfel calea pentru “implementarea și reconstruirea economiilor noastre. Planul de relansare crucial va stimula tranziția ecologică și digitală.”

Decizia a fost luată la cinci luni de zile de la adoptarea mecanismului financiar european și după trei săptămâni de blocadă intensă operată de Ungaria și Polonia. Cele două state au contestat introducerea măsurilor privind respectarea normelor statului de drept și au blocat procedura de aprobare a bugetului UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, precum și a Planului UE de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Liderii UE au acceptat pe 10 decembrie compromisul la care s-a ajuns între Germania și Ungaria și Polonia; prin acesta, Comisia s-a angajat să nu inițieze o procedură de sancționare împotriva niciunui stat membru până când Curtea Europeană de Justiție nu va decide asupra legalității acestui mecanism, pe care maghiarii și polonezii intenționează să îl conteste. Această amânare i-ar fi de folos premierului Ungariei, Viktor Orban, pentru a obține un spațiu de manevră înainte de alegerile la nivel național din 2022, întrucât o decizie a UE ar putea veni după acest scrutin, scrie euroactiv.com. “Oricum, mecanismul se va aplica în continuare retroactiv cu începere de la 1 ianuarie 2021, odată ce va exista o hotărâre a Curții Europene de Justiție, așa cum a fost convenit inițial de către guvernele naționale și Parlamentul European.”

În urma negocierilor din acest an, România a obținut 79,9 miliarde de euro, sumă care însumează fondurile europene parte din bugetul multianual 2021-2027 (46,4 miliarde de euro) și banii rezervați României prin fondul pentru redresare economică (33,5 miliarde de euro). Din total, circa 17 miliarde de euro sunt împrumuturi în condiții avantajoase pe care România le poate accesa.

Ca stat membru, România contribuie anual cu circa 1% din produsul intern brut la bugetul Uniunii Europene. Astfel, chiar scăzând contribuția proprie și sumele alocate împrumuturilor, România poate conta în următorii 7 ani pe minim 40 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene, fonduri nerambursabile. În plus, companiile și instituțiile din România pot accesa în nume propriu majoritatea programelor de granturi deschise la nivel european.

Totuși, luând în calcul o rată de absorbție optimistă de 50%, cel mai probabil economia românească va beneficia de 20 miliarde de euro, din surse UE, în intervalul 2021-2027.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *