Acasă » Petrol și Gaze » UE analizează un posibil embargou pentru petrolul rusesc, însă statele au poziții diferite

UE analizează un posibil embargou pentru petrolul rusesc, însă statele au poziții diferite

21 martie 2022
Import-Export
energynomics

Guvernele din ţările membre ale Uniunii Europene vor analiza un posibil embargou asupra petrolului rusesc în contextul în care liderii europeni se vor întâlni săptămâna aceasta cu preşedintele american Joe Biden pentru o serie de summituri concepute să întărească răspunsul Occidentului la invazia Rusiei, transmite Reuters.

Cu toate acestea, liderii Uniunii Europene ar putea să se abţină să recomande o intervenţie pe piaţa angro de energie din blocul comunitar, deoarece statele membre au opinii divergente cu privire la cele mai bune opţiuni de răspuns la creşterea preţurilor la electricitate şi gaze, susţin sursele diplomatice consultate de Bloomberg.

În schimb, la summitul lor care va avea loc la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern din UE ar putea cădea de acord asupra unor acţiuni imediate pentru refacerea stocurilor de gaze precum şi măsuri urgente pentru a-i ajuta pe consumatori să suporte povara creşterii facturilor la energie, susţin mai mulţi diplomaţi din apropierea discuţiilor, potrivit Agerpres.

În încercarea de a forţa o retragere a armatei ruse din Ucraina, Uniunea Europeană alături de aliaţi occidentali a impus deja mai multe sancţiuni asupra Rusiei, inclusiv o îngheţare a activelor Băncii Centrale a Rusiei.

“Lucrăm la cea de-a cincea rundă de sancţiuni”, a declarat un diplomat european de rang înalt sub protecţia anonimatului.

Guvernele UE au început luni discuţiile la nivel de miniştri de Externe.

Autorităţile de la Moscova au avertizat că eventualele sancţiuni UE care să vizeze petrolul rusesc ar putea determina Moscova să închidă marile conducte de gaze care alimentează Europa. UE depinde de Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze naturale, iar Germania, prima economie a Europei, este cea mai dependentă de gazele ruseşti. În plus, Germania este şi cel mai mare cumpărător de petrol rusesc din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *