Comisia Europeană a declarat, vineri, că a aprobat o nou schemă belgiană bazată pe certificate verzi pentru energia regenerabilă și pentru instalația de cogenerare cu randament ridicat, în conformitate cu obiectivele climatice ale blocului comunitar.
„Cele două scheme contribuie la atingerea obiectivelor UE în materie de energie și climă, păstrând în același timp spațiul concurențial”, a declarat, conform Reuters, Comisia, care are și calitatea de organism de reglemetare în domeniul concurențial, în Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a anunțat că a încheiat schemele de certificate privind energia regenerabilă și cogenerarea de înaltă eficiență implementată în Flandra (Belgia), care sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.
În octombrie 2017, Belgia a notificat două măsuri de sprijinire a dezvoltării energiei regenerabile și a cogenerării cu randament ridicat în regiunea Flandra:
În cadrul sistemului certificatelor verzi, producătorii de electricitate din surse regenerabile primesc un certificat verde pentru fiecare MWh pe care îl generează.
În cadrul schemei de certificare combinată a energiei termice și a cogenerării (CHP), instalațiile de cogenerare cu randament ridicat primesc un certificat pentru fiecare MWh de economisire a energiei pe care o realizează, se arată într-un comunicat al CE.
Producătorii de energie electrică din surse regenerabile și instalațiile de cogenerare de înaltă eficiență pot apoi să își vândă certificatele pe piață și astfel să obțină venituri suplimentare, pe lângă prețul energiei electrice.
Comisia a evaluat compatibilitatea celor două scheme în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special cu dispozițiile orientărilor din 2014 privind ajutorul de stat pentru protecția mediului și energia, și a concluzionat că ambele scheme de certificate vor sprijini producția de energie electrică din surse regenerabile de energie și de cogenerare cu randament ridicat, în conformitate cu obiectivele UE în materie de mediu, în timp ce orice denaturare a concurenței cauzată de sprijinul public este redusă la minimum. Cele două scheme vor ajuta Belgia să își atingă obiectivul pentru 2020 de a genera 13% din necesarul său de energie din surse regenerabile.