Investițiile în fotovoltaice la nivel mondial au atins 500 miliarde de dolari, depășind semnificativ cele 400 miliarde de dolari alocate pentru restul tehnologiilor energetice. Europa are nevoie însă de o adevărată „revoluție” în investițiile pentru flexibilizarea rețelelor de distribuție a energiei, a declarat Walburga Hemetsberger, CEO al SolarPower Europe.
„Problema este că peste o treime din liniile de distribuție a energiei din Europa au o vechime de peste 40 de ani și trebuie digitalizate. Investițiile în rețele trebuie să fie o adevărată revoluție. Avem nevoie de capacități de stocare a energiei de 200 GW până în 2030 și trebuie realizate parcuri hibride eolian-stocare sau solar-stocare. Avem nevoie de foarte multă flexibilitate în sistem pentru a reduce prețurile și necesarul de investiții anuale cu câteva miliarde de euro”, a spus ea cu ocazia Energy Strategy Summit 2024, organizat de Energynomics.
În Europa, în ultimii doi ani, s-au instalat peste 100 GW de panouri fotovoltaice, suficiente pentru a alimenta cu energie 30 de milioane de locuințe. În prezent, pe întregul continent european sunt instalate fotovoltaice cu o capacitate de 260 GW, iar planul UE este de a atinge 750 GW până în 2030. Pentru a îndeplini acest obiectiv, Europa trebuie să instaleze, în medie, 75 GW de energie solară anual. La nivel mondial, în 2023, s-au instalat 450 GW de energie solară.
„Este important să știm că energia solară și cea eoliană sunt cele mai ieftine tipuri de energie, dar în Europa avem problema că firmele plătesc [pentru energie] un preț dublu față de firmele din America sau chiar mai mult față de China. Totuși, dacă adăugăm unități de stocare la fotovoltaice, putem reduce prețul energiei [electrice] sub cel al gazului natural”, a adăugat Hemetsberger.
De asemenea, pentru a încuraja și firmele mici private să investească, este nevoie de contracte de tip Power Purchase Agreement (PPA) și Contracte pentru Diferență (CfD), dar și de noi modele de afaceri. Un astfel de model este „energy sharing”, un concept prin care cineva își instalează pe acoperișul său cât mai multe panouri fotovoltaice și apoi împarte energia produsă cu vecinii.
Energy Strategy Summit 2024 a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, ADC, Alive Capital, BayWa r.e, BCR, Best Tools Company, CRC Energy, Distribuție Energie Electrica Romania, DRI, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Energo Power, Enevo Group, Evryo, Exim Banca Românească, Hidroelectrica, Horvath, Huawei, Jinko Solar, Keno Energy, MET România Energy, Nofar Energy, Nuclearelectrica, OX2, Photomate, PNE, Polytrade, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, SolaX Power, TDP Partners, ThinkBlu Solution, Transelectrica, Vertis, WALDEVAR Energy. Cu susținerea Alexandrion Group, Mobexpert.
Parteneri strategici: ACUE, AFEER, AIIR, AHK România, ARPEE, CNR-CME, CRE, EFdeN, EPG, HENRO, FPPG, PATRES, ROMATOM, RPIA, RWEA, SAMER.
Parteneri media: CISOLAR, The Voice of Renewables