Consiliul și Parlamentul au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la directiva pentru consolidarea rolului consumatorilor în tranziția verde. Scopul propunerii este de a consolida drepturile consumatorilor prin modificarea Directivei privind practicile comerciale neloiale și a Directivei privind drepturile consumatorilor și prin adaptarea acestora la tranziția verde, transmite Consiliul European.
Acordul menține principalele obiective ale directivei, aducând însă unele îmbunătățiri. Printre acestea se numără includerea în lista practicilor interzise a afirmațiilor incorecte bazate pe compensarea emisiilor de gaze cu efect de seră, măsuri mai stricte împotriva obsolescenței premature, clarificarea răspunderii comercianților în anumite cazuri și introducerea unui format armonizat pentru a spori vizibilitatea garanției comerciale voluntare de durabilitate, precum și îmbunătățiri în ceea ce privește atragerea atenției asupra garanției legale de conformitate.
”Cetățenii suferă consecințele schimbărilor climatice și doresc să facă parte din soluție. Datorită compromisului la care s-a ajuns astăzi, consumatorii vor dispune de informațiile necesare pentru a face alegeri corecte din punctul de vedere al mediului și vor fi mai bine protejați împotriva dezinformării ecologice, a dezinformării cu privire la impactul social și a altor practici comerciale neloiale. Acest lucru este esențial pentru ca ei să poată juca un rol activ în lupta noastră comună pentru o Europă mai verde și mai echitabilă”, a spus Alberto Garzón Espinosa, ministrul spaniol interimar al Direcției pentru protecția consumatorilor.
Directiva pentru consolidarea rolului consumatorilor în vederea tranziției verzi are ca scop combaterea practicilor comerciale neloiale care îi împiedică pe consumatori să facă alegerile corecte în materie de produse și servicii mai verzi sau mai circulare. Printre practicile pe care acest text juridic urmărește să le combată se numără practica înșelătoare a „dezinformării ecologice” sau afirmațiile false referitoare la produse cu o durată de viață mai scurtă decât cea preconizată.
Acordul provizoriu menține principalele obiective ale directivei, aducând însă îmbunătățiri importante.
Acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Parlamentul European trebuie acum să fie aprobat și adoptat în mod formal de ambele instituții.