Acasă » Electricitate » UE depășește cota de 50% din energie din surse verzi pentru prima dată în S1 2024

UE depășește cota de 50% din energie din surse verzi pentru prima dată în S1 2024

3 iulie 2024
Electricitate
energynomics

Eurelectric a publicat noi cifre care arată că 50% din producția de energie electrică în UE a provenit din surse regenerabile pentru prima dată în primul semestru (S1) al anului 2024. Asociația susține că Europa se decarbonizează într-un ritm fără precedent, cu 74% din energie provenind din „surse de energie regenerabile și cu emisii scăzute de carbon”, care includ energia nucleară, marcând „o creștere semnificativă” față de ponderea de 68 la sută din 2023, conform untileor cifre ale Eurelectric, potrivit Clean Energy Wire.

„Ritmul schimbării este impresionant. Aceste cifre reprezintă proba că eforturile de decarbonizare ale companiilor de electricitate au rezultate cu ani înaintea oricărui alt sector”, a declarat secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby.

Cu toate acestea, Eurelectric susține că datele privind cererea de energie electrică au fost mai puțin încurajatoare: din cauza „relocării industriei în străinătate, a temperaturilor mai înalte, a economiilor de energie și a creșterii economice lente”.

Cererea de energie din UE, din prima jumătate a anului 2023, a scăzut cu 3,4% față de aceeași perioadă din 2022 și a continuat să rămână scăzută în prima jumătate a anului 2024, cifrându-se cu 2,6% mai jos decât cu doi ani înainte, afirmă Eurelectric. O cerere mai scăzută de energie electrică nu ar trebui să sugereze că UE poate neglija investițiile în sector, a subliniat Ruby.

Între timp, în Germania, sursele regenerabile au acoperit 58% din consumul brut de energie electrică în primele șase luni ale anului, potrivit cifrelor preliminare ale Asociației Germane a Industrielor Energiei și Apă (BDEW) și Centrului pentru Cercetarea Energiei Solare și Hidrogenului Baden-Württemberg (ZSW). Într-un comunicat de presă, directorul general al ZSW, Frithjof Staiß, a declarat că cifrele record arată că o „alimentare eficientă, fiabilă, sigură și neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră” este posibilă până în 2035, adăugând că Germania și Europa ar trebui să producă mai multe tehnologii necesare acasă. Președintele BDEW, Kerstin Andreae, a cerut, de asemenea, Germaniei să elimine obstacolele din calea dezvoltării infrastructurii de stocare a energiei electrice și a rețelei.

Mai mult, 65% din toată energia electrică introdusă în rețeaua germană (generarea de energie electrică prin rețea publică) în primele șase luni ale anului 2024 a provenit din surse de energie regenerabilă, arată cifrele preliminare ale Institutului Fraunhofer.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *