Sursele regenerabile au depășit cărbunele, petrolul și gazele în generarea de electricitate din Uniunea Europeană pentru prima oară, arată o nouă analiză.
Energia eoliană, solară, hidroenergetică și biomasa au generat 40% din energia electrică a celor 27 de state membre în prima jumătate a anului, depășind combustibilii fosili, care au reprezentat doar 34%, potrivit unui studiu Ember, un think-tank climatic axat pe accelerarea tranziției electrice globale, citat de Euractiv.com și Climate Home News.
Prin urmare, emisiile de carbon din sectorul energetic al blocului au scăzut cu aproape un sfert în primele șase luni ale anului 2020.
Dave Jones, senior analist la Ember, a declarat că acest lucru a reprezentat un „moment simbolic” în tranziția sectorului electric al Europei și a subliniat că acum nouă ani, combustibilii fosili au generat de două ori mai mult față de sursele regenerabile.
În timp ce cererea de energie electrică în UE a scăzut cu 7% din cauza COVID-19, generarea din surse regenerabile a crescut cu 11%, în mare parte determinată de noile instalații eoliene și solare, care au produs un nivel record de 20% din energia electrică a Europei. În Danemarca, 64% din energia electrică a fost generată de energie eoliană și solară.