Comisia Europeană și-a mărit de cinci ori fondul propus inițial de UE pentru a renunțarea la combustibilii fosili, un nou volum al investițiilor fiind destinat fondului de recuperare, creat pentru a ajuta economiile europene aflate în dificultate să-și revină după noua pandemie coronavirus.
Țările urmăresc deja să obțină porțiuni cât mai mari din Fondul de Tranziție Justă, 18 state membre pregătindu-se să solicite sprijin pentru lichidarea sectoarelor carboniere, pentru recalificarea șomerilor și pentru a ajuta marii emițători de noxe să se îndrepte spre activități mai ecologice.
Comisia a confirmat, miercuri (27 mai), câți bani vor fi oferiți – 40 de miliarde de euro, constituiți din 30 de miliarde de euro dintr-un fond de recuperare în urma coronavirusului și 10 miliarde de euro din bugetul blocului pentru 2021-27, potrivit Euractiv.com.
Fondul este estimat în prețuri curente ale anului 2018, ceea ce s-ar traduce printr-o valoare actuală de aproximativ 44 de miliarde de euro. Propunerea are, însă, nevoie de aprobarea statelor membre și a parlamentarilor UE.
Propunerea este de peste cinci ori mai mare decât fondul de tranziție de 7,5 miliarde de euro pe care executivul UE l-a propus în ianuarie, înainte de a-și revizui propunerile bugetare pe fondul pandemiei.
În cazul în care este mixat cu împrumuturi de 10 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiții, fondul își propune să majoreze volumul investițiilor la un total de cel puțin 150 de miliarde de euro în perioada 2021-27, inclusiv cu capital privat, a declarat Comisia.
Executivul UE nu a specificat modul în care banii vor fi împărțiți între țări. Propunerea anterioară a Comisiei a acordat prioritate regiunilor ale căror economii și locuri de muncă depind de industriile poluante. În conformitate cu aceste criterii, Polonia este pe cale să obțină cea mai mare porțiune a fondului, cu 2 miliarde de euro, urmată de Germania, cu 877 de milioane EUR.