Mai mulți oficiali europeni au afirmat luni că războiul din Ucraina, care a condus la o utilizare crescută a cărbunelui şi gazelor naturale lichefiate, nu va determina modificarea planurilor climatice ale UE, în contextul negocierilor din avanpremiera reuniunii COP27 de la Montreal, transmite AFP.
Miniştrii Mediului din cele 27 de state membre s-au reunit luni pentru a decide un mandat unic de negociere pentru UE la reuniunea COP27 de la Montreal, într-un moment în care reducerea drastică a livrărilor de gaze naturale ruseşti a obligat continentul să îşi majoreze semnificativ importurile de gaze naturale lichefiate şi să investească în construcția de noi proiecte de infrastructuri de gaze (precum terminale pentru importul de gaze lichefiate), precum şi să folosească mai mult cărbune, potrivit Agerpres.
„Este nevoie de o anumită flexibilitate pe termene scurt: anumite țări şi-au majorat consumul de cărbune şi gaze, este ceva absolut temporar şi din motive ce țin de securitatea energetică”, a pledat ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, la sosirea sa la reuniunea de la Luxemburg. În acelaşi timp, „ne accelerăm conversia spre o Europă decarbonizată, tocmai pentru a ne creşte securitatea şi stabilitatea”, reducând dependența UE de importurile de hidrocarburi, a adăugat Teresa Ribera.
„Faptul că un anumit număr de state trebuie să recurgă, temporar, la cărbune ne plasează pe o traiectorie proastă anuală în termeni de emisii în UE”, a recunoscut ministrul francez al Tranziției Ecologice, Christophe Béchu. Cu toate acestea, deciziile adoptate deja de europeni (renunțare programată la cărbune, sfârşitul vânzării de automobile echipate cu motoare cu ardere internă în 2035) „sunt semnale care ne permit să nu deviem de la traiectoria” prevăzută pentru 2030 şi 2050, a afirmat oficialul francez.
„Există o mare neînțelegere: chiar dacă noi consumăm mai mult cărbune în prezent, concluzia pe care o tragem din război este că trebuie să accelerăm tranziția energetică. La final, ne vom reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi mai rapid. Din motive geostrategice, această tranziție trebuie să se accelereze pentru a ne asigura suveranitatea energetică, şi acest lucru nu se va întâmpla decât prin extinderea energiilor regenerabile”, a concluzionat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
În contextul scăderii livrărilor de gaze naturale ruseşti şi al apariției riscului de penurie în Europa, mai multe țări au anunțat în primăvară măsuri temporare în favoarea consumului de cărbune, precum Germania, Austria, Italia şi Ţările de Jos.