Cantitatea de energie regenerabilă utilizată de țările UE este în creștere, potrivit unui raport recent. Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, a constatat că ponderea surselor regenerabile în consumul brut de energie la nivelul UE a atins 23% în 2022. Aceasta reprezintă o creștere față de 2021, când s-a înregistrat un consum de doar 21,9% din surse regenerabile, potrivit Euronews.
Suedia a fost țara UE care a folosit cea mai mare energie regenerabilă în 2022, arată raportul Eurostat.
Aproape două treimi din consumul final brut de energie a provenit din surse regenerabile. Suedia s-a bazat în principal pe hidrocarburanți, eolian, biocombustibili solizi și lichizi, precum și pe pompe de căldură.
Finlanda s-a situat pe locul secund, cu 47,9% din energie din surse regenerabile. Țara nordică a mizat și ea pe hidrocarburanți, eolian și biocombustibili solizi.
Letonia a urmat cu 43,3%, depinzând în principal de hidrocentrale. Atât Danemarca (41,6%), cât și Estonia (38,5%) și-au obținut majoritatea surselor regenerabile din eolian și biocombustibili solizi. Portugalia (34,7%) s-a bazat pe biocombustibili solizi, eolian, hidro și pompe de căldură, în timp ce Austria (33,8%) a folosit în principal hidrocarburanți și biocombustibili solizi.
Cele mai scăzute proporții de surse regenerabile au fost înregistrate în Irlanda (13,1%), Malta (13,4%), Belgia (13,8%) și Luxemburg (14,4%).
În total, 17 din cei 27 de membri UE au raportat cote sub media UE de 23% în 2022.
Conform Directivei privind energia din surse regenerabile, UE și-a crescut obiectivul pentru 2030 de energie regenerabilă de la 32% la 42,5%. Blocul își propune, de asemenea, să crească și mai mult această țintă, până la 45%, în curând.